sex hikaye

Mikor, miből - kérdések a Filmszemle körül

a topikot nyitotta: szakmabeli | 2010. december 21. kedd, 15:35

rendezés  


egy oldalon
2-1  /  2


 
2011. január 4. kedd, 13:22 2. | másik szakmabeli

A filmszemle problematikája mélyebbre vezetően mutatja a hazai filmes társadalom szervezeti hibáit. Nem csak az MMKA becsontosodott, korábbi viszonyokat konzerváló szervezete adott alkalmat arra, hogy a politika és a kiszorulók kihasználják a váltás adta lehetőséget arra, hogy robbantsanak. Nem csak a Szemle ellehetetlenítésével, anem az egész szakma elpénztelenítésével.

A legfontosabb filmes szervezetek lényegében nem működnek, közel egy évtizede. Nem volt szövetségi közgyűlés és nem működtek a szakosztályok. Nota bene közben mégiscsak történtek jelölések, személyi javaslatok a kurátor állításokon, a szakma-politika tárgyalásokon a korábbi alkalmakkor. Ezek kiknek a döntései voltak? Leginkább az apparátusé. Szépen elvoltak tagság nélkül. És tegyük hozzá, nem csak a Szövetség állt be.

Az elmúlt egy évben a filmes világot minden tisztességes deklarációt, híradást mellőzve, anyagilag tönkretették. Számos műhely került végveszélybe, mivel egy éven át semmiféle munka nem jutott, nem beszélve attól, hogy a "piac"-nak nevezett televíziók már régen kiszorítósdit játszanak a független filmesekkel. Ezen helyzet ellen például a papiron még létező szakszervezetnek ordítania kellett volna. Hallott ilyet valaki az év folyamán? Pedig létezik a szervezet, mert az MMKA-ban megőrzött alapítói szerepét érdekes módon nem felejtette el gyakorolni. Abban szép lojalitást mutatva azok iránt, akik az identitászavarban szenvedő szakszervezeti vezető pályázatát kedvezően bírálhatják el. Van még tagja ennek a szakszervezetnek? Magam valaha voltam tag, de a filmgyár kifektetése óta még a tagdíjfizetést sem reklamálták nálam. Elfelejtettek. De a nevemben is jelöltek, tárgyaltak.

Ez a jellemző helyzet. Tagság kell, de csak papiron. A vezetők túlélését megoldottuk, amikor azonban fel kellene lépni, érdeket kellene védeni, az már nem megy. Milyen szánalmas dolog volt végigülni a Szövetség kb. 8 év után összehívot közgyűlését, ahol a költségvetésben nem létező költségvetésünkről kezdett el a szakma kínosan csevegni. Azon a napon volt ez, amikor a Parlamentben elkezdték tárgyalni a 2011-es költségvetést. Ez senkinek nem tűnt fel. Végighallgattuk okosainkat, akik természetesen megsemmisítően kritizálták a helyzetet, mely szerint őket kikezdték. Ők persze hibátlanok. Hát ebben a szánalmas közegben nem lehet sok jóra számítani.

A szemle megrendezését már a Szövetség közgyűlése napján elbuktuk. Vannak erőtlen próbálkozások a február eleji, szokásos napokon való megrendezésre, csak éppen a megrendezést értelmessé tevő feltételek nincsenek meg. Vannak persze olyan kemény "politikus" kollégák is, akik pedig a szemle ellen kampányolnak. Meggondolásaikat nehéz bemérni, tán még az is lehet, hogy nem sikerült befejezni a filmjüket és kapóra jön mellé a "kiállás" fitogtatása.

Szemle kellene, akik jelentkeztek, azok vannak többségben és nem is lenne szabad visszavonniuk a nevezést. Ha némi változtatással, netán veszteséggel jár a későbbi időpont, akkor is ki kell tenni a közönség, a kritikusok elé, hogy van gondolatunk, mondanivalónk. Egyébként egy apró praktikus ok is jár a filmekkel: az MMKA szerződésben - aki kapott támogatást - vállaltuk is a szemle szereplést. Ezzel kiegészítve az a véleményem, hogy a lehetőségek szerint bármikor, de legyen szemle, és annak a körülményeit, (katalógus, olcsóbb jegyek, események, külföldi meghívottak, sajtó, stb...) egy megfelelő szinten biztosítani kell. Meg kell mutatni a mostani politikának is, hogy méltatlanul bántak a filmszakmával. Lehet, hogy volt-van közöttünk egy-két gengszter, de ne azonosítsák az egész szakmát velük. A többség értékes, értelmes filemket szeretne csinálni, s ebből mondjuk középosztály szinten megélni. Ez talán nem túlzott elvárás.

 
2010. december 21. kedd, 15:35 1. | szakmabeli
Ennyi maszatolós kamuzást. Felépíteni újból, amit eddig sem építettek, na persze. A Filmunió nem végezte a dolgát, a filmszemlét plázában rendezték meg annyiból, hogy abból már Fesztivált lehetett volna. A külső források mértéke nevetséges volt, a mutyizás keringőt járt a dilettantizmussal. Mindenki monnyon le!

nka emblema 2012