sex hikaye

30-nál több film a Szemlén

Gyarapodó kínálat a 36-ikon

2004. december 22. - filmhu
30-nál több film a Szemlén
A 36. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Filmszemlére 2005 február 1. és 8. között kerül sor. Több mint harminc nagyjátékfilmet, száznál több kísérleti alkotást és kétszer ennyi dokut lehet majd megtekinteni a hazai filmgyártás legjavát bemutató filmes mustrán, amely várhatóan az eddigi évek gyakorlatához hasonlóan fog lezajlani. Végleges információ, hogy megvannak a Szemle életműdíjasai és a Szemletanács összetétele.

A 36. Magyar Filmszemle a nagyjátékfilmes felhozatal tavalyi kisebb megtorpanása után ismét a korábbi évek viszonylag bőséges kínálatát nyújtja. A programban szereplő alkotások közül többet már nagy sikerrel vetítenek a hazai mozik. A versenyprogram nagyjátékfilmjeinek jó részét, majd húszat, 35 mm-es nyersanyagra forgattak, kevesebb mint tízet pedig Betán rögzítették. A versenyprogramba bekerülő alkotások száma még azért nem végleges, mert a Szemletanács nem mondta ki a végső szót. A testület egyelőre nem szeretné nyilvánosságra hozni a végleges nagyjátékfilmes listát, az csak január elejére várható, de annyit megtudtunk, hogy versenyen kívül láthatjuk majd Koltai Lajos Sorstalanság és Szabó István Csodálatos Júlia című filmjét. Ugyanígy nincs még végleges játékfilmes zsűri sem, ennek összetétele január közepére válik bizonyossá.

A Szemlén vetítésre kerülő alkotások számát illetően reményt keltő az a folyamat, amely a Filmtörvény hatására indult meg. A Parlament egyhangú döntésével megszavazott filmes szabályok értelmében a forgatásba pénzt fektető személyek és cégek adókedvezményt kapnak, és így csökkenhet az állam filmfinanszírozásban vállalt szerepe is. A Filmtörvénynek a mozgóképes szakmát élénkítő hatása már most is érezhető. Egyre több hazai alkotás készül magánbefektetői hozzájárulással, aminek jele a Concorde Filmfinanszírozási Alap létrejötte. A Concorde főként nagyvállalatoknak teszi lehetővé, hogy filmek anyagi támogatásáért cserébe adókedvezményhez jussanak. Valamint a törvény hatására növekszik az érdeklődés a koprodukcióban zajló forgatások iránt. Mindennek eredményeként remélhetőleg több filmet láthatunk majd az elkövetkező szemléken.

A november 30-i határidőig összesen több mint száz kísérleti filmes és 200 dokumentumfilmes nevezés érkezett a legnagyobb hazai mozgóképes seregszemlére – közölte Hermann Krisztina, a Magyar Filmszemle titkára. A kísérleti munkákból a Ferenczi Gábor rendező, Zádori István operatőr és Vincze Teréz esztéta összetételű előzsűri fog 30-35-öt kiválasztani. A dokuknál két, a Székely Orsolya rendező, Mertz Lóránd operatőr, Ladányi János szociológus és a Gulyás Gyula rendező, Csukás Sándor operatőr, Bori Erzsébet kritikus alkotta előzsűri fog 35-40 alkotást a Szemle programjába beválogatni. A filmes döntnökök ítélete várhatóan január első napjaira fog megszületni.

Ami a Szemle helyszínét illeti - a korábbi két évhez hasonlóan - a budai Mammut moziban és a Millenárison lehet majd megtekinteni a versenyprogramban felsorolt filmeket. Az első két napon csak dokumentumfilmek lesznek láthatóak, majd a többi napon következnek a kísérleti valamint nagy- és kisjátékfilmek.

A 36. Magyar Filmszemlén életműdíjjal ismerik el a következő alkotók munkáját: Matejka Mária és Ónodi György gyártásvezető, Bokor Péter rendező és Zenthe Ferenc színművész.

Véglegessé vált a Szemletanács összetétele: az elnök Sípos Áron, a további tagok Janisch Attila, Hartai László, Mihályfi László, Molnár György, Tóth Erzsébet és Veresné Dr. Kozma Ilona (a szervezőbizottság elnöke) valamint Garami Gábor (ügyvezető).






nka emblema 2012