sex hikaye

5 dolog, amit nagyon várunk a Cinefesten

2011. szeptember 19. - filmhu
5 dolog, amit nagyon várunk a Cinefesten
A miskolci filmfesztivál különösen erős versenyprogrammal, Magyarországon korábban még nem vetített filmekkel, Szőts István retrospektívvel és persze a már megszokott fesztiválhangulattal várja a filmeseket.

1. 12 ősbemutató

A Cinefesten korábban is el lehetett kapni érdekes játékfilmeket, de idénre különlegesen erős nagyjátékfilmes programot sikerült összerakni a szervezőknek, amelynek eredeményeképpen 12 film olyan film is lesz, ami Magyarországon elsőként Miskolcon lesz látható. Örülhetünk A segítség (r: Tate Taylor), Az adósság (r: John Madden), A legjobb szándék (r: Adrian Sitaru) és a Harry Brown (r: Daniel Barber) vetítésének is , de a Sundance-kedvenc Martha Marcy May Marlene (r: Sean Durkin) és az Attack the Block (r: Joe Cornish ) vetítését biztos nem fogjuk kihagyni, és Gus van Sant legutóbbi filmjét, a Restlesst is Miskolcon fogjuk megtapsolni.

cinefest_restless
Restless

 

2. Erős kisműfajok

A kisjátékfilmekre mindig érdemes figyelni a Cinefesten, de idén itt is számos különlegességgel találkozhatunk: az illegális határátkelőkről szóló Silent River című román rövidfilm Berlinben kezdte a fesztiválszezont -  Anca Miruna Lazarescu rendező személyesen kíséri el filmjét Miskolcra. A Cannes-ban Arany Pálmát nyert francia Cross Training hazai bemutatója is a Cinefesten lesz. A női katonák életébe pillant a For you I will fight, amely Locarno-ban nyert Ezüst Leopárdot, a radírok és firkák küzdelmét vegyes technikával bemutató Out of erasers pedig Annecyban nyert djíat. Cédric Prévost filmje Clermont Ferrandból érkezik: a Hymen egy különleges kis kalandot mutat be. A hazai filmeseket a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói képviselik: Reisz Gábor (Külalak) és Nagy Dénes (Riport) is elismerő oklevelet nyert a Filmszemlén, Bagota Béla munkája (Tiszta kézzel) pedig a legjobb diplomafilmnek járó Simó Sándor díjjal kezdte pályafutását.

cinefest_apele_tac
Jelenet a Silent River című filmből

3. Szakmai találkozók

A Cinefest ideje alatt Miskolcon találkozik a magyar filmes szakma  - ennek apropóján mindenféle találkozókon vitatják meg a magyar film mostanában különösen zavaros helyzetét. A dokumentumfilmesek képviselői az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság emberein kérheti számon az őszi pályáztatásról szóló ígéretet, a magyar moziüzemeltetők pedig külföldi kollégáikkal vitatják meg a közönségszervezés módszereit, különös tekintettel az oktatás és a filmek kapcsolatára.

cinefest_szakma
Bokor Attila a megnyitón

4. Szőts István retrospektív

Pressburger Imre, a másik Korda - nevek, pályák, életművek amelyeket a Miskolci Filmfesztivál ismertetett meg a magyar filmrajongókkal A CineClassics részeként idén a hetven éve készült mesterművel, az Emberek a havason című alkotással és rendezőjével, Szőts Istvánnal foglalkoznak. Pintér Judittal közös szervezésben retrospektív vetítés és konferencia tárgya lesz a magyar film egyik legnagyobb alakjának élete, a Miskolci Galéria Petró-házában pedig kiállítás idézi fel Szőts Istvánt és filmjeit: nemcsak a nagyjátékfilmjeit, de a rövidfilmes munkáit is be lehet pótolni egy miskolci gyorstalpaló keretében.

cinefest_szots
Szőts István a Miskolci Galériában

5. Hangulat

A Cinefest névadó támogatója a Jameson whisky, így nem is kell mondani, hogy a minden estét kóstolóval és italakciókkal indító fesztivál igencsak oldott hangulatban zajlik, a mozi előtti téren koncertek valamint egy külön erre szolgáló Jameson partibusz keresi a mulatozók kegyeit, és akkor a fesztivál hivatalos bulijai mellett nem említettük az Avas hegy borospincéit, a tévétornyot és a miskolci éjszakai egyéb izgalmas bugyrait.

cinefest_jamesongirls
Jameson lányok eligazításon

A Jameson-Cinefest szeptember 17-én szombaton megnyitotta kapuit, és egészen szeptember 24-ig várja a filmrajongókat Miskolc városába.

Bővebb információ: www.cinefest.hu






nka emblema 2012