sex hikaye

84 éves filmet újít föl a Filmarchívum

2001. augusztus 13. - filmhu
Nagy nemzetközi sikert könyvelhet el a Magyar Nemzeti Filmarchívum, amely értékmentő filmrestauráló munkájával az utóbbi évtizedben nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is elismerést vívott ki magának. (Az itthoni közvélemény a leglátványosabb fegyvertényként tartja számon a Körhinta című örökbecsű Fábri-film megmentését, eredeti állapotának helyreállítását.)

Most a nevezetes Pordenonei Némafilm Fesztivál zsűrije fejezte ki elismerését az itthoni filmarchívumban folyó munka értékéről: a zsűri ugyanis a Magyar Nemzeti filmarchívumnak ítélte az 2001-es Hagefilm Awardot, amelyet a némafilmek támogatására alapítottak. A díj tízezer eurót ér, amely lehetővé teszi Az utolsó éjszaka című magyar némafilm restaurálását.

A film néhány éve a berlini filmarchívumból került elő. Janovics Jenő rendezte Kolozsváron 1917-ben, Sas Ede drámája nyomán. Operatőre Fekete László volt, szerepeket Berky Lili, Likács Pál, Fekete Mihály és Szentgyörgyi István játssza. A filmritkaságnak számító, rendkívül értékes lelet azonban nem teljes, a restaurálás során a hiányzó részek tartalmát magyarázó szövegfelirattal kívánják pótolni a hazai szakemberek. A munkálatokat ősszel kezdik meg a Hagefilm laboratóriumában. A helyreállított kópiát a Pordenonei Némafilm Fesztiválon jövőre mutatják be.
(Népszava)

Címkék

hír



nka emblema 2012