sex hikaye

A Bibliothéque Pascal a legjobb

Hajdu Szabolcs filmje nyerte a szavazást

2011. január 1. - filmhu
A Bibliothéque Pascal a legjobb

A Bibliothéque Pascal lett az év filmje a filmhu olvasói szerint. A szavazatok több mint 50%-át kapta Hajdu Szabolcs rendezése: így a Filmszemle fődíja, a filmhu szerkesztőségének elismerése mellé a filmhu olvasóinak dicséretét is begyűjtötte a film.



December 19-én azt kérdeztük a filmhu olvasóitól, melyik volt a legjobb magyar film az idei évben. A listára felvettünk minden olyan magyar filmet, amelynek legalább egy nyilvános vetítése volt az év során. Hajdu Szabolcs filmje kapta a legtöbb szavazatot: a filmhu olvasóinak több mint a fele a Bibliothéque Pascal-t tartott a 2010-es év legjobb filmjének. (Az eredményeket itt tudod megnézni.)

A Bibliothéque Pascal a 41. Magyar Filmszemlén mutatkozott be, és rögtön besöpörte a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, a Országos Diákzsűri Zöld Holló díját, Nagy András lett a legjobb operatőr és a Bibliothéque Pascal nyerte a Filmszemle fődíját, a legjobb film elismerését.

Interjú a rendezővel a film első vetítése után:


A Berlini Filmfesztivál Fórum szekciójába egyetlen magyarként hívták meg a filmet: a vetítés után a film nagy tapsot kapott, az alkotók pedig számtalan kérdést. Az Oscar-djra nevező bizottság 2010. szeptemeri döntésének értelmében Magyarországot a legjobb idegennyelvű film kategóriában Hajdu Szabolcs filmje képviseli.

Korábbi anyagaink a filmről

Beszámoló a marosvásárhelyi forgatásról

Beharangozó a budapesti forgatásról

Beszámoló a budapesti forgatásról

Kritikánk a filmről

Interjúnk Török-Illyés Orsolyával

Interjúnk Hajdu Szabolcs rendezővel

Interjúnk Oana Pellea színésznővel






nka emblema 2012