sex hikaye

A Bibliothéque Pascal a Lux-díjért, a Nemzeti Galériára festők győztesei

Gyorshírek

2010. június 28. - filmhu
A Bibliothéque Pascal a Lux-díjért, a Nemzeti Galériára festők győztesei

Hajdu Szabolcs filmje a Lux-díj tíz esélyese között, Lóránt Demeter Variációk című munkája lett a legjobb a Nemzeti Galériára festők között, és dicsérő brit kritikák a Check the Gate magyar filmfesztiválról.

 

Hajdu Szabolcs filmje a Lux-díjért

A Magyar Filmszemle fődíja után, a sikeres berlini és Los Angeles-i premiert követően újabb nemzetközi szakmai elismerésben részesült Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című játékfilmje. A brüsszeli filmfesztivál keretében tartott június 28-i Európa Napon nyilvánosságra hozták a 2010-es Lux-díjért versenyző filmek listáját, a közelmúlt tíz legfontosabb európai filmje között van Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotása – tudatta a Magyar Filmunió. Producereket, filmforgalmazókat, fesztiváligazgatókat, illetve kritikusokat tömörítő nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a Lux-díjért versenyző tíz játékfilmet, melyek közül a három jelöltet a velencei filmfesztivál július végi sajtótájékoztatóján jelentik majd be a szervezők. A Lux-díj sorsáról az Európai Parlament 736 képviselőjének szavazata dönt majd az őszi vetítések során. Beszámolónk a 2008-as eseményről, amikor Mundruczó Kornél Deltája volt a legjobb három között.

 

biblio_500



Megvan a Nemzeti Galériára festők győztese

Megszületett a Visualpower Paint Up! épületfestő versenyének eredménye – adta hírül a Kreatív Online. A zsűri (Bordos László Zsolt, Szirtes János, Szép Fruzsina, Káel Csaba, Petrányi Zsolt) Lóránt Demeter Variációk című munkáját tartotta a legjobbnak, a második Tamás Iván Hétnyolcad alkotása lett, míg a harmadik a Kiégő Izzók csapat Closed Hours munkája. Közönségdíjas lett az Illuvision Past is prologue alkotása. A Sziget különdíját öt munkának ítélték oda.

paintup_500



Dicsérő brit kritikák a Check the Gate magyar filmfesztiválról

Az MTI értesülései szerint elismeréssel írnak a brit lapok a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezte Check the Gate elnevezésű magyar filmfesztiválról, kiemelve, hogy a friss filmtermés mellett a régi nagy alkotók filmjeiből is válogattak a szervezők. A Time Out London című lap William Golding A legyek ura című könyvéhez hasonlította, és felfedezett mesterműnek nevezte Radványi Géza 1947-es alkotását, a Valahol Európábant. A The Guardian nagyra értékelte a magyar filmfesztivált, kiemelve, hogy más nemzeti fesztiválokkal ellentétben nemcsak a legfrissebb műveket hozta el Londonba, de betekintést enged a gazdag magyar filmművészeti hagyományokba is.






nka emblema 2012