sex hikaye

A Bibó breviárium sikere Cannes-ban

2002. május 23. - filmhu
Nagy érdeklődés fogadta Forgács Péter Bibó Breviárium című filmjének szerdai két vetítését az 55. Cannes-i Filmfesztiválon; a filmet a fesztivált követően is játsszák Párizsban.

A magyar filmes alkotását a Rendezők két hete című versenyen kívül szereplő művészfilmek fesztiválján mutatták be, amelyre 22 művet válogattak be a szervezők. Forgács Bibó Breviáriuma az idei Magyar Filmszemle kisjátékfilm kategóriájának rendezői díját nyerte el, itt keltette fel a cannes-i válogatóbizottság figyelmét a rendező Privát Magyarország című sorozatának 13. darabja.

A Quinzaine des réalisateurs (Rendezők két hete) 1968 óta szerepel a cannes-i filmseregszemle párhuzamos programjai között, Francois Truffaut és Jean-Luc Godard hozta létre az új utakon járó, igényes művek fórumául.

A cannes-i közönség körében elismerést aratott a két világháború közti régi családi amatőr filmekből kollázstechnikával, narratív és zenei eszközökkel építkező alkotás. A 69 perces mozi a vidék és a városi polgárság mindennapjainak képanyagát Bibó István szövegeivel, Szemző Tibor zenéjével a XX. századi magyar politika nagy kérdéseinek újraértelmezését adja.

A Quinzaine des réalisateur cannes-i kiadványa vizuális és zenei költeményként ajánlja a nézők figyelmébe Forgács filmjét. Kiemeli, hogy a korabeli filmdokumentumokat, Bibó István életének elemeit ötvöző mű "a XX. századi magyar történelem drámáját és egy olyan egyén hősies küzdelmét meséli el, aki sosem adta fel a szabadságba vetett hitét."

A rendező az MTI-nek elmondta, meglepte, hogy a magyar közönségnek szánt Bibó Breviárium a francia közegben is hat. A cannes-i filmfesztivál befejezése után a Rendezők két hetének filmsorozatát műsorra tűzik a párizsi Forum des images-ban. A rangos fővárosi moziteremben a tavalyi franciaországi magyar kulturális évad alkalmából júniusban egy héten át vetítették Forgács Péter Privát Magyarországának 9 filmetűdjét.

Címkék

hír



nka emblema 2012