sex hikaye

A fekete humor és az erkölcs találkozása a mentőautóban

Bodzsár Márk első játékfilmjére készül

2010. április 22. - Vodál Vera
A fekete humor és az erkölcs találkozása a mentőautóban

Bodzsár Márk az SZFE Mozgóképtudományi szakán végzett 2009-ben. A több kisfilmet jegyző fiatal rendező diplomamunka gyanánt készítette el első játékfilm-forgatókönyvét, amely egy az index-en megjelent, meglehetősen abszurd híren alapszik. Az Örök béké-ben lesz temetkezési vállalkozókkal szövetkező korrupt mentős, délszláv háború elől hazánkba menekülő szerelmes és némi fekete humor.


Az Örök béke munkacímre hallgató produkció terve két évvel ezelőtt bontakozott ki, a rendező ugyanis ennek forgatókönyvével diplomázott az SZFE-n. „A történet alapjául szolgáló újsághírre még jóval korábban találtam rá, és nagyon elkezdte izgatni a fantáziámat” - mondta Bodzsár Márk. A hír szerint egy lengyel iparváros néhány mentőse lepaktált egy helyi temetkezési vállalkozóval, akinek kezdetben információkat adtak az elhunyt betegekről, később azonban elfajult a sötét alku, és passzívan illetve néhány esetben aktívan is részt vettek beteg emberek elhalálozásában.

bodzsar_hir_sz1
Koncepciókép az Örök béké-hez


„Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy fikciós film lesz, ugyanakkor azt gondolom, hogy akár Magyarországon is megtörténhetett volna” - mondta az Örök béke forgatókönyvíró-rendezője, aki hazánkba helyezte át a történetet, középpontjába pedig egy huszonéves fiút állított, aki a Délszláv-háború szörnyűségei elől menekül Magyarországra, így csöppen bele a mentősök alvilági ügyleteibe. „Azt akartam, hogy a néző egy kívülállóval csöppenjen bele a sötét ügyletbe, rajta keresztül szembesüljön a felszínre kerülő morális dilemmákkal.”

A film hangulatát Márk elmondása szerint alapvetően meghatározza majd, hogy a '90-es évek elején játszódik a történet, illetve az a tény, hogy a film legtöbb jelenete éjszaka játszódik. A sötét sztori abszurd humorral keveredik majd, amely a karakterekből fakad, illetve abból az alapállapotból, hogy a mentősök rutinként élik meg a szélsőségesebb eseteket is, és a szenvedés legkülönbözőbb formáira ugyanazzal az orvosi objektivitással tekintenek. „Sok abszurd halálesetet ismerünk, televíziós műsorokat is építenek erre a tematikára – ebben a filmben a fekete humor ezen megnyilvánulási lehetősége, ha kisebb mértékben is, de szintén ki lesz aknázva” - mondta a rendező.  A szereplők kilétét még nem akarta felfedni az író-rendező, ugyanis egyelőre még két-három jelölt is van egy-egy szerepre, a május-áprilisi casting során szűkül majd le a kör.

bodzsar_hir_sz2
Jelenetfotó a Bloody Mary-ből


A fiatal filmes öt millió forintot kapott az MMK szelektív pályázatán, demóanyag készítésére. A 100-120 milliós, alacsony költségvetésű filmet 60 milliós MMK támogatással szeretnék megvalósítani, a kuratórium meggyőzése érdekében demóanyag címén a rendező egy összefüggő jelenetsort szeretne leforgatni a rendelkezésére bocsátott összegből, amely véleménye szerint „fontos, hogy megmutasson egy konfliktust, bemutassa az alapdilemmát, a főbb szereplőket, és a film hangulatából is adjon ízelítőt”.   

Az Örök béke munkacímre hallgató produkció az Annie Fox Entertainment gyártásában készül, amelyet ezen film kedvéért hoztak létre producerei, név szerint Sipos Gábor, Rajna Gábor (Laokoon Film) és Petrányi Viktória (Proton Cinema). „Annak idején Petrányi Vikit kerestem meg a treatmenttel. Tudtam, hogy látta a Bloody Mary-t és tetszett neki – ez egy jó kiindulási pont volt” - mesélt a kezdetekről Bodzsár Márk. Az Örök béke kapott támogatási célú szándéklevelet a TV2-től, ugyanakkor felmerült, hogy esetleg külföldi koproducert is bevonnak a gyártásba. „Bizakodó vagyok, de bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy mikorra fog összeállni a költségvetés” - mondta a rendező, aki a jelenlegi állás szerint 2011. elejére saccolja a forgatás kezdeti időpontját.

bodzsar_hir_sz3
Jelenetfotó a Levegőt venni-ből

Arra a kérdésre, hogy miért nem akarja kiadni könyve megrendezést, Bodzsár Márk ekképp válaszolt: „A felvételi idején valóban elsősorban a forgatókönyvírás érdekelt, de nyitottan álltam hozzá a rendezési gyakorlatokhoz is. Később pedig elkezdtem élvezni ezeket, különösen a színészekkel való munkát, de az utómunkát és minden egyéb velejáróját is megszerettem.”  Ugyanakkor azt is elmondta, bár van olyan ötlet, amit teljes egészében szeretne végigvinni a megvalósulás útján, nem zárkózik el attól, hogy megrendelésre dolgozzon, illetve dramaturgként, társ-forgatókönyvíróként vegyen részt egy-egy produkcióban.

Bodzsár Márk Levegőt venni című rövidfilmjét a menedzserek mindennapi bosszúságairól ide kattintva megnézheted!






nka emblema 2012