sex hikaye

A filmipar támogatásáról indított konzultációt az Európai Bizottság

Fontos meghallgatni a szakma véleményét

2011. június 20. - filmhu
A filmipar támogatásáról indított konzultációt az Európai Bizottság

A filmipar támogatásáról indított nyilvános konzultációt az Európai Bizottság, többek közt olyan területeket érintve, mint az állami hozzájárulások felhasználása a helyszínek közötti versenyben, valamint a gyártáson kívül eső feladatok - tudatta az MTI.

 

A konzultáció a tagállamok által a filmgyártás- és forgalmazás javára nyújtott pénzügyi támogatásokra vonatkozó szabályokkal kapcsolatos feltételek felülvizsgálatának első lépését jelenti - derült ki az Európai Bizottság (EB) közleményéből.

A Bizottság vitaanyagot tett közzé, számba véve azokat a területeket, amelyek reformokra szorulnak. Ilyen például az állami támogatások felhasználása a forgatási helyszínek között folyó versenyben, valamint a gyártáson kívüli tevékenységek előmozdítása. A testület 2011. szeptember 30-ig várja az érdekeltek észrevételeit.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke úgy látja, a filmipar állami támogatása új rendszerének kidolgozása előtt fontos meghallgatni a szakmai véleményeket.

A biztos felvetette többek közt azt a kérdést, hogy a nagy amerikai filmprodukciók megszerzéséért folyó verseny nem aknázza-e alá a kisebb európai alkotások javára nyújtott támogatások hatékonyságát. Almunia szerint az is fontos kérdés, támogatással kell-e ösztönözni a filmkészítőket a digitális forradalom nyújtotta lehetőségeket kihasználására. "Csakis akkor kezdhetjük el a megfelelő állami támogatási szabályok kidolgozását, ha világosabb képet kaptunk az ehhez hasonló kérdésekről" - fogalmazott.

Az uniós tagállamok évente megközelítőleg 2,3 milliárd eurót fordítanak filmtámogatásra: ebből 1,3 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes kölcsön, 1 milliárd eurót pedig adókedvezmények formájában.

A filmgyártáshoz nyújtott támogatások értékelését a Bizottság jelenleg a 2001. évi filmművészeti közleményben foglalt állami támogatási szabályok alapján végzi.






nka emblema 2012