sex hikaye

A Filmszakmai Kerekasztal javaslata az új filmtámogatási rendszerhez

Nyílt levél

2011. április 20. - filmhu
A Filmszakmai Kerekasztal javaslata az új filmtámogatási rendszerhez
"Az elmúlt egy évben több alkalommal hívtuk fel a figyelmet a magyar film válságos helyzetére, a filmgyártás csaknem teljes leállására, a filmes értékközvetítés és terjesztés ellehetetlenülésére, és ezek kulturális következményeire. Ugyanakkor biztosítottuk a kormányzati döntéshozókat tárgyalási készségünkről, mert meggyőződésünk, hogy ebből a súlyos helyzetből csak dialógusban kialakított megoldásokkal lehet kijutni. Most ismét rámutatunk a legfontosabbakra, amiket egy új filmtámogatási struktúra kialakításánál figyelembe kell venni." - áll a Filmszakmai Kerekasztal nyilatkozatában.
- A korábbi rendszer legfontosabb és legpozitívabb eleme a szakmai önkormányzatiság volt, aminek valahogyan az újban is jelen kell lennie. A filmkultúrát érintő támogatásokról a filmes szakmai szervezetek által delegált testületek döntsenek pályázati rendszerben.

- A Magyar Mozgókép Közalapítványnak vagy jogutódjának helyt kell állnia azokért a kötelezettségekért, amelyekre a producereknél garanciát vállalt. Ellenkező esetben azok legtöbbje csődbe megy, és egy egész szakmai ágazat omlik össze.

- A létrejövő  új struktúra ne veszélyeztesse az Európai Unióval egyeztetett filmtámogatási rendszer érvényességét, és azon belül a 20%-os adókedvezményt, mert ennek felfüggesztése az egész magyar szolgáltató filmipart lehetetlenítené el.

A Filmszakmai Kerekasztal megerősíti tárgyalási készségét és kéri a kormányzati döntéshozókat, hogy az új filmtámogatási rendszert a szakmai szervezetekkel együttműködve alakítsák ki.

2011. április 19.
Filmszakmai Kerekasztal




nka emblema 2012