sex hikaye

A Kaméleon az első magyar film a Korda Stúdióban

Goda Etyeken forgat

2008. június 5. - filmhu
A Kaméleon az első magyar film a Korda Stúdióban
Goda Krisztina Etyeken forgatja harmadik nagyjátékfilmjét, a Kaméleont. Még ebben a hónapban átadják az ötös stúdiót, a hatos építésével azonban megvárják a hétfői parlamenti döntést. A képi utómunka stúdióval való együttműködés után immáron a hangutómunka részleg is működik Tőzsér Attila vezetésével.

"Kórház, rendelő, lakás és televízió-stúdió épül Etyeken" - olvashattuk a Kaméleon sajtóanyagában. A Korda Filmstúdióban forgatják ugyanis Goda Krisztina harmadik nagyjátékfilmjét. A stáb a teljes forgatási idő (negyvennyolc nap) csaknem felét, húsz napot tölt Etyeken.

"Nem gondoltam volna, hogy beengednek ide minket. Nagy megtiszteltetés ez nekünk, hogy európai körülmények között dolgozhatunk"  - mondta Goda Kriszta rendező az etyeki sajtótájékoztatón.

A Korda Stúdió kapui tehát nyitva állnak a magyar filmesek előtt is: a világszínvonalú szolgáltatásokat elérhető áron kínálják a hazai produkciók számára. Simonyi András elnök elmondta, a filmgyár a magyar filmek számára is készült, ezt a világnak is szeretnék jelezni, hiszen a magyar kreativitás legfőbb összetevője a magyar film.

Ez is Etyeken van: a kilencvenes évek New York-i utcája

A 35 hektáron, várhatóan 91 millió eurós beruházással megvalósuló Korda Stúdióban átadásra került az 5-ös műterem, így jelenleg 9000 négyzetméteren működik. A hatos, legnagyobb méretű, ún. gigastúdió építésével azonban
megvárják a magyar filmtörvénnyel kapcsolatos parlamenti döntéseket, amelyek az adóvisszatérítés lehetőségét a film kulturális tartalmához kötnék. 

Ha a magyar filmtámogatás 20%-os adóvisszatérítéssel működő rendszerét jóváhagyják hétfőn, azonnal nekilátnak az építkezésnek, és idén ősszel már forgatásra kész lesz a világ legnagyobb stúdiója. "Úgy tudnám illusztrálni a méreteit, hogy egy tízemeletes panelház elfér a díszletben úgy, hogy a nyolcadik emeleten is tud majd dolgozni a stáb." - mondta Krisán László vezérigazgató.

A Universaltól átvettek egy New York-i utcakülsőt, így a zárt, belső felvételek mellett immáron külső felvételek rögzítésére is lehetőséget nyújt a filmgyár: egy kilencvenes évek Bronxát tükröző homlokzatokkal dolgozó filmet le lehet itt forgatni.

Tavaly novemberben jelentették be, hogy a Jászberényi-fivérek által alapított Colorfront képi utómunka stúdióval szélessávú internetkapcsolat formájában működik együtt a filmgyár. A filmgyár korábban átadott hangutómunka részlege immáron Tőzsér Attila hangmérnökkel dolgozik, aki egyébként a jelenleg forgó Kaméleon utómunka hangmérnöke is. A hangstúdió lelke a Digidesign által gyártott Pro Tools rendszer lesz, a világ összes stúdiójával való kompatibilitás okán a Korda teljes és részfeladatokat is el tud látni a külföldi produkciók számára.

Már a hangstúdió is üzemel Etyeken


Kálomista Gábor, a Kaméleon producere azt nem árulta el, milyen összegért cserében dolgozhatnak Etyeken, és Krisán László is csak annyit árult el, hogy "nem a forint számít, hanem hogy azért az összegért mennyi és milyen minőségű szolgáltatást tudunk adni, hogy mennyire hatékonyan sikerül elkölteni itt a pénzt."

Kálomista Gábor a filmhunak elmondta: egy élőhelyszínes forgatást nagyon megdrágít, ha a külső körülmények (szomszéd, utca, repülőgéphang) miatt áll a munka, és túlórákat, pótnapokat kell beiktatni. Etyeken azonban egy tizenkét órás forgatási nap mind a tizenkét óráját munkával lehet tölteni. A Kaméleon az első magyar játékfilm, amely a Korda minőségi hozzájárulásával készül. A rendezőnő előző filmjét, a Szabadság, szerelmet Andrew G. Vajna gyártotta, akinek a Korda Stúdióban is komoly érdekeltségei vannak. "Ez nem egy tipikus amerikai vagy európai mértékű stúdió, ide befér egy amerikai szuperprodukció, egy európai film, de Goda Kriszta filmje is idevaló."



Címkék

hír



nka emblema 2012