sex hikaye

A Kamera ’67 nyert a függetleneknél

Civilek a pályán

2006. március 14. - filmhu
A Kamera ’67 nyert a függetleneknél
Az összejövetelt Czabán György, a MAFSZ (Magyar Független Film és Videó Szövetség) elnöke nyitotta meg rövid beszédével, ami leginkább az amatőrfilmes mozgalom fontos évfordulójáról ill. az ünnepi év eseményeiről szólt. 2006-ban ugyanis 75 éves a MAFSZ, az ország minden bizonnyal legrégebbi civil szervezete. A rövid köszöntő után rendhagyó módon máris a versenyfilmek megtekintése vette kezdetét, tekintettel a beérkezett alkotások nagy számára és hosszú időtartamára.

Itt olyan kulturális értékek megmentéséről van szó, amit senki más nem végezne el
Kotnyek István és Győri Csilla
Pénteken a 24 műből a mintegy másfél órás vetítési időben hetet nézhettünk meg. A közös vacsora után egy nyúlfarknyi konzultáció részesei lehettünk, ugyanis a szerzők közül csupán egy személy jött el. MAFSZ-os szemléken hagyomány, hogy a filmek vetítése után összeül a zsűri az alkotókkal ill. a közönséggel, és egy baráti beszélgetés keretében megtárgyalják egymás filmjeinek hibáit, erősségeit. Itt rengeteget tanulhat az alkotó, egy-egy ilyen diskurzus sokszor felér egy gyorstalpaló filmes tanfolyammal. A beszélgetések persze folytatódnak a konzultáció után éppúgy, mint a vetítési szünetekben. A jelenlévő alkotók és érdeklődők nagy része ugyanis már jól ismeri egymást az elmúlt évek mozgóképes eseményeiről, aki pedig újonnan kerül ebbe a körbe, szíves fogadtatásra talál.

Hogy az eddig se túl feszült hangulat tovább oldódjon, előkerülnek az otthonról magunkkal cipelt házi pálinkák és borok, és kellemes hangulatú, sokszor éjszakába nyúló eszmecsere kezdődik a ritkán látott ismerősökkel. Így volt ez most is. A beszélgetést fűszerezendő, előkerül egy, a jubileumi évre szerkesztett dvd, az est így további, a fiatalabb generáció által még sosem látott filmekkel folytatódik, bizonyítva, hogy milyen fontos értékmentő funkciót vállal magára a szervezet. Itt olyan kulturális értékek megmentéséről van szó, amit senki más nem végezne el, nem is gondolva, hogy így milyen fontos szellemi javak lesznek az enyészeté.

A szombati nap versenyprogramjában 17 film szerepelt az egypercestől az 51-percesig. Láthattunk Bunuel-t idéző kísérleti filmet, találkozhattunk a vásznon farkasemberrel és áldokus chumba wumba-val, de hétköznapi emberek szeretettel bemutatott makroközösségével, sőt bábanimációban feldolgozott Star Wars-epizóddal is. Akadtak egypoénos gegfilmek, nagyon erős kísérleti művek, majd a program zárásaként családi mese-est jelleggel az egyik alkotó saját készítésű sci-fi diafilmet vetített nekünk. A filmek minősége természetesen változó, de kínosan gyenge próbálkozás szerencsére alig akad, annak ellenére, hogy nincs előzsűrizés. Láttunk viszont sok érdekes, izgalmas alkotást, ami reményeink szerint – tudva, hogy a már lezajlott kelet- és dél-magyarországi szemlén szintén sok értékes mű szerepelt - változatos és magas színvonalú országos fesztivált ígér.

A vacsora utáni beszélgetést  Czabán Japánban készült fotósorozata színesíti
Czabán György és Káldy László
A konzultáció ezen a napon már több órásra nyúlik, megismerhetjük a zsűri tagjainak (Kovács Róbert, független filmes; Szirmai Márton, független filmes; Váradi Gábor, a szombathelyi városi televízió vezetője) egymásétól is eltérő véleményét, és persze mi is elmondjuk a sajátunkat. Nincs sértődés, még ha vitára olykor sor kerül is, őszinteség viszont annál több.
A vacsora utáni beszélgetést ezen a napon Czabán Japánban készült fotósorozata ill. az elmúlt 75 év legjobb független filmjeinek vetítése színesíti.
Vasárnap eredményhirdetés és díjkiosztás. Kovács Róbert szól néhány szót az idei felhozatalról, az átlagszínvonallal elégedett, most nem volt nehéz dolga a zsűrinek. Hat különdíj átadása után kerül sor az első három díj kiosztására, hozzáfűzve, hogy az első három automatikusan továbbjut az országos fesztiválra, a különdíjasoknak viszont jelentkezniük kell az előzsűrivel rendelkező rendezvényre. A szemlét Czabán György zárja, még egyszer felhívja a tagság figyelmét a jubileumi év rendezvényeire, kiemelve a Tiszaújvárosban rendezendő 53. Országos Függetlenfilm Fesztivált (2006. május 25-28.).
Jó hangulatú, tartalmas szemlét zárhatott az, aki erre a hétvégére Balatonalmádit választotta.


A díjak:

1. díj
Gerócs László, Kotnyek István, Kalász József – Kamera ’67
Elhagyott árnyék

2. díj
Falvay Miklós
Futta

3. díj
Káldy László
Az ember tudja a kötelességét

Különdíjak:

Sánta Balázs
„Életünk”

Varga Balázs
Gábor 8 előtt 5 perccel

Arany Gold Zoltán, Dudás Miklós
Ródmuvi

Garami Richárd, Varga Gábor Farkas
A koszorú (diafilm)

Róka Ildikó, Móczár István
…A kenyérben a lelkünk is benne van…

Boros Ferenc, Horváth Zoltán
A haditudósító – Dr. Kuntár Lajos élete
Párpercesek



Címkék

hír



nka emblema 2012