sex hikaye

A KIM a Fliegauf-film kapcsán kiadott háttéranyagról

Berlinale

2012. február 23. - filmhu
A KIM a Fliegauf-film kapcsán kiadott háttéranyagról

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának sajtóirodája által készített háttéranyagot kapták meg a Berlinale díjkiosztója utáni sajtótájékoztató résztvevői. A cél az volt, hogy a film alapját képező romagyilkosságok hátteréről információkat nyújtsanak a külföldi sajtónak - közölte az államtitkárság az MTI-vel csütörtökön.

 

A KIM közleménye felidézi, hogy az utóbbi napokban a film berlini szerepléséről szóló híradások mellett több tudósítás a KIM által végrehajtott "médiahackről" számolt be. A sajtóban már számos módon (röplap, szórólap, brosúra) elkeresztelt írás valójában egy, a KIM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság sajtóirodája által készített háttéranyag volt, amely teljes terjedelmében elérhető a romagov.kormany.hu oldalon. "Az anyagot angol és német nyelvre fordíttattuk le, a német nyelvű fordítás sajnálatos módon lektorálatlanul került ki" - írja közleményében az államtitkárság.

A sajtó-háttéranyag célja az volt, hogy a fesztiválon részt vevő újságírók a film alapját képező eseményekkel kapcsolatban olyan információkhoz jussanak, hogy megértsék azt, ami egyáltalán megérthető a magyarországi történésekből. "Hiszen a nyomozás ugyan lezárult és a gyanúsítottak bíróság előtt állnak, folyik a tárgyalás, de azért mégis rengeteg tisztázatlan szál van még ebben az ügyben. Így például a titkosszolgálatok szerepéről még nincsenek pontos információink. Ebben egyébként kísérteties hasonlóság fedezhető fel a magyarországi gyilkosságok és a német neonáci gyilkosságok között, amely ügyében szintén nem világos még, hogy milyen módon is vettek részt a titkosszolgálatok a német neonáci alvilág rendszerében. Nagyon fontos, hogy kiderüljön az igazság" - olvasható az összegzésben.


Nézz meg egy részletet a Csak a szél-ből


A tájékoztatás szerint a háttéranyagot eredetileg a filmbemutató estéjén a magyar nagykövetség és a Hanns Seidel Alapítvány által szervezett eseményre készítették, amelyen részt vett Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár is. "Az eseményen több mint 100-an voltak jelen. A fő téma a magyarországi romastratégia mellett a romagyilkosságok és annak háttere volt, hiszen nem mindegy, hogy egy kormány, amikor szörnyűségek történnek egy országban - még ha az előző kormány alatt történt is - hogyan reagál egy ilyen eseménysorra. Mint ahogy a háttéranyagban is szerepelt, úgy az államtitkár is elmondta az eseményen, hogy milyen büntető törvénykönyvi módosítások, rendőrségi akciók, parlamenti vizsgálatok, emberjogi szervezeti vizsgálatok zajlottak ebben az ügyben, és önkritikus módon mutatta be azt, hogyan reagált a magyar állam és a közvélemény a megrázó történésekre".

A filmfesztivál helyszínén tartózkodó magyar, nem kormányzati szervhez tartozó munkatársak segítségét kérték, hogy juttassák el az anyagot a filmről író újságíróknak annak érdekében, hogy az megfelelő háttérként szolgálhasson számukra. "Kézenfekvő volt, hogy szétosszák a nemzetközi sajtótájékoztató helyszínén is. A kiosztott anyag egyetlen újságíró számára sem szolgált kötelezően megírandó házi feladatként, kizárólag munkájukat kívántuk segíteni a romagyilkosságok kapcsán történt valós események leírásával" - emelte ki közleményében a KIM, hozzátéve, hogy ebből a célból egyébként használta is számos német sajtóorgánum.

fliegauf_berlinale_500
Fliegauf Benedek átveszi az Ezüst Medvét


Mint az államtitkárság írja, a magyar sajtóban szerdán megjelent, Fliegauf Benedeknek tulajdonított kijelentéssel szemben az igazság az, hogy az államtitkárság semmilyen formában nem kívánt beleszólni a film tartalmába. Fliegauf Benedek tegnap egy telefonhívásban az államtitkárnak szintén cáfolta, hogy ő ilyet állított volna.

"Megértjük azok csalódottságát, akik azt várták, hogy a Fliegauf-film kapcsán újra lerasszistázzák majd Magyarországot. Ehelyett az történt, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá vált: Magyarország olyan hely, ahol erről a súlyos kérdésről nem csak filmet lehet készíteni, hanem ahhoz kormányzati támogatást is lehet kapni" - olvasható a közleményben.

csakaszel_500


Az államtitkárság összegzése visszaidézi a rendező MTI-nek adott február 16-i nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy "az EU-csatlakozás óta nagyon sok program indult a romák felzárkóztatására, ezek java része hatékony", valamint hogy "jó egy olyan országban élni, ahol megvalósulhatnak ilyen filmek. Magyarország imázsa szempontjából is fontos, mert társadalmi tabut és krízist dolgoz fel. Voltak, akik aggódtak amiatt, milyen képet fest ez majd az országról. De szerintem ez érthetetlen szűklátókörűség. Megmutatkozott, hogy demokráciában élünk és engedik a művészeket reflektálni a társadalmi jelenségekre. Egy társadalom akkor tekinthető nagykorúnak, ha képes szembenézni ilyen témákkal" - olvasható az összegzésben.

Az államtitkárság a közleményben örömét fejezi ki, hogy a film elnyerte az Ezüst Medve díjat: "gratulálunk a film alkotóinak és szereplőinek a rangos elismeréshez, mely azt is igazolta, hogy érdemes volt állami forrásból is támogatni".






nka emblema 2012