sex hikaye

A Konyec a Variety.com-on

A western és a nyugdíjasok

2007. március 20. - filmhu
A Konyec a Variety.com-on
A Konyec a western elemeit a kelet-európai társadalmi valóságba ügyesen átültető tragikomédia. A kényszerből rablóvá lett 70-es 80-as házaspár nyomába egy civakodó rendőr-házaspár ered, így jellemzi a filmet a Variety.com. A hollywoodi elemekkel vegyített Konyec a Coen tertvérek alkotásaival is összemérhető, amelyben a rendező a vezető színésznégyesnek megfelelő teret hagy a játékra.

A cikk először röviden összefoglalja a cselekményt, amely Kis Emil és Felleghy Hédi találkozásával kezdődik a legkeményebb ’50-es évek közepén. Ekkor a fiatal sofőr elrejti a bujkáló lányt. Majd gyorsan a jelenben találjuk a szereplőket, akikre ismét nehéz idők járnak. Ekkor kezdi Emil a rablássorozatát, amelyben szerepet kap a szeretett öreg, de megbízható autó, a Szélmadár névre keresztelt Csajka típusú gépkocsi. A nyolcvanas éveiben járó férfi mellé rablóként is társul szegődik felesége, Hédi, és a Vérdíjas Nyugdíjasok akciói megragadják az emberek fantáziáját.

Az idős bűnözők nyomába ered a fiatal, megromlott kapcsolatával szenvedő rendőr-házaspár, a forrófejű Andor és a tehetséges nyomozó, Ági. A nyugdíjasok körül egyre szorul a hurok, miközben Emil régi barátjának köszönhetően újabb tekintélyes összeghez jutnak.

Külön és együtt is csillognak

A szerző szerint félreismerhetetlenek a mai és a korábbi kelet-európai viszonyok a vásznon, miközben a hollywoodi elemek erőteljes jelenléte felemelik a filmet kortárs, köztük a Coen testvérek alkotásainak színvonalára. Továbbá a mellékszereplők is élesen kirajzolódnak az érdekes történetből. Az elsőfilmes Rohonyi Gábor átgondolt rendezése lehetőséget ad a főszereplő színésznégyesnek arra, hogy mind egyénileg, mind együttesen megvillantsa tehetségét.Címkék

hírnka emblema 2012