sex hikaye

A külföld barátkozik Pálfival és filmjével

Fesztiválmeghívások, tervek

2009. július 15. - filmhu
A külföld barátkozik Pálfival és filmjével
Pálfi Györgynek  már az is nagy siker, hogy low-budget filmje egy A-kategóriás fesztivál versenyprogramjába került, ám ezen felül számos mustra is lecsapott a Nem vagyok a barátod-ra Karlovy Varyban. Az élménybeszámoló mellett Pálfi György Scarlett Johanssonnal kapcsolatos álmairól is mondott pár szót. 

"Nincsenek kiváltságosok"

Ahogy mi is hírt adtunk róla, Közép-Európa egyetlen A-kategóriás fesztiválja, a Karlovy Varyban idén 44. alkalommal megrendezett KVIFF meghívta a versenyprogramba Pálfi György alacsony költségvetésű filmjét, a HD-re forgott Nem vagyok a barátod az idei Filmszemlén is vetített moziverzióját. (Legutóbb tavaly Gigor Attila A nyomozója két elismerést, Nemes Gyula Letűnt világ című dokumentumfilmje pedig Kristály Glóbuszt nyert a mustrán.) Pálfinak hatalmas elismerés, hogy a filmje versenyprogramba került: hiszen ez elismerése annak, hogy minimális pénzből, pusztán az ötlet, az átgondoltság és a tehetség eredményeképpen eljuthat egy alkotás egy A-kategóriás fesztiválra. "Nem kiváltság tehát filmet készíteni."

A kis stáb szinte teljes egészében kiutazhatott: ott volt a két társrendező Réthly Attila és Ruttkay Zsófia (a rendező felesége - a szerk.), a nem hivatásos színészekből álló szereplőgárda, a gyártásvezető, rendezőasszisztens és még sokan mások. Ez a kis társaság átélhette a nagy fesztiválok külsőségeit, beülhettek a limuzinba, végiggördülhettek a vörös szőnyeghez vezető úton, majd bevonulhattak a vetítésre. Ahol amúgy 35 mm-es kópiáról vetítették a filmet, jóllehet eredetileg Pálfi azt szerette volna, ha az eredeti videóképet megőrizendő blue-rayről menne a vetítés, ám a fesztivál kizárólag hagyományos kópiáról vetít, fel kellett nagyítani a digitális hordozót. Nagy sikerrel ment le mindkét vetítés, egyrészt mivel telt ház volt - Karlovy Varyban a szervezők amúgy is lehetőséget adnak az egyetemistáknak, hogy elfoglalják a vetítés kezdetéig üresen maradt helyeket -, másrészt a közönség értette a filmet, és ezzel ugyanígy voltak a Karlovy Varyba ellátogató fesztiválszervezők is. A Nem vagyok a barátod meghívást kapott Göteborgba, Cottbusba, egy Moszkvai fesztiválra, illetve Szarajevó, Wroclaw, Prága pedig már korábban meghívta a filmet. A film utáni partin pedig rengeteg újságíró érdeklődött a film után, Pálfi folyamatosan interjúkat adott.

A másnapi lapok is jókat írtak a filmről, ami, bár nem nyert el egy díjat sem, már a puszta meghívásával sikeresnek számít Pálfinak. Kár, hogy épp a magyar sajtó nem értette, hogy egy ilyen kis költségvetésű filmtől nem lehet ugyanolyan látványos megoldásokat elvárni, mint a rendező korábbi filmjeitől - ennyiből "nem tudunk felrobbantani egy kocsit", ahogy Pálfi fogalmaz. Ráadásul a csalódottság és az értetlenség mellett a film itthoni visszhangjába sokszor vegyült rosszindulat is - de ettől Pálfi nem érzi úgy, hogy a film megbukott volna, sőt, a semmiből való teremtés érzése nagyszerű, mint ahogy az is, hogy azért látszik, sokaknak adott ez a film valamit, sokaknak tetszett és fontos a Nem vagyok a barátod.

"Sok álmom van"

A nemrég napvilágot látott egy hír, mely szerint Pálfi 2010-ben elkezdheti forgatni a régóta dédelgetett Rejtő Jenő-regényadaptációját, a Szőke ciklont, melynek főszerepére Scarlett Johanssont is kiszemelte. Erre Pálfi csak annyit mondott "sok álmom van", de amíg ezek álmok, nem különösebben érdekesek a külvilágnak. Rengeteg terve van, ma még nem tudni, mi lesz a következő megvalósuló film, elképzelhető, hogy egy eddig teljesen ismeretlent kezd el forgatni, amelyről még nem nyilatkozott semmit a producere, az Eurofilmes Váradi Gábor, akitől amúgy a Scarlett Johansson-os pletyka kiszivárgott.



Címkék

hír



nka emblema 2012