sex hikaye

A KVB kilép a low budgetből

Jövőre sztornózzák le a nyarat

2004. június 9. - filmhu
A KVB kilép a low budgetből

Pálos, Kőpor, Czabán, GyőriIdén még nem indul el a 80 millió forintos MMK-támogatásban részesített Nyári sztornó forgatása, tudtuk meg Pálos György rendezőtől. A Közgáz Vizuális Brigád a 2001-es Feri és az édes élet óta nem jelentkezett nagyjátékfilmmel. Az új film felvételeinek jövő májusi kezdéséig még 50 milliót kell összeszedni a csapatnak. Ezzel a KVB kilép a low budget kategóriából, ami klasszikusabb látványvilágot és nézőbarátabb történetmesélési technikákat von maga után.

 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A KVB a Feri és az édes élet 32. Magyar Filmszemlén elért legjobb színészi és forgatókönyvírói díja ellenére három éven keresztül pályázott sikertelenül játékfilmterveivel a Magyar Mozgókép Közalapítványnál. A Kuratórium tavaly a Nyári sztornónak is mindössze 1 millió Ft-os előkészítési támogatást ítélt meg. A mellőzöttség érzése a tavaszi sikeres MMK-pályázat óta felejtődni látszik a KVB tagjai körében: "Én személy szerint marhára örülök. A sok sikertelen próbálkozás után most előttünk áll a terv, csak ez a fontos most, nem akarunk a múlttal foglalkozni", mesélte Pálos György.

Pálos már a tavalyi 1 millió forintos félsiker után is úgy ítélte meg, hogy a kis kivárás csak jót tehet a projektnek. Most további egy évet kell várnia a produkciónak, hisz a nyári film összköltségvetése kb. 130 millió Ft, amiből egyelőre csak az MMK részéről áprilisban megítélt 80 millió van meg. "A nagyobb büdzsé miatt nem bánom, hogy van még egy évünk az előkészítésre, és a forgatókönyvnek is nagyon jót tesz, hogy folyamatosan javítgatjuk. Egy komoly dramaturgiai tanács foglalkozik a könyvvel, amit több nyelvre is lefordíttattunk, ugyanis külföldi ígéreteket is kaptunk a költségvetés hiányzó részének megteremtésére."

A stáb összetétele biztos, a funkciók azonban még bizonytalanok, derült ki Pálos szavaiból: "Szerintem én rendezném, de ez csak névleges dolog, mindenki beleteszi a magáét minden szinten, ahogy eddig. A szilárd pont a KVB magja: Czabán György, Győri Csilla, Kőporossy János és jómagam."

A színészeket illetően még nem tudott nevekkel szolgálni a rendező-jelölt. "Előtte még rengeteg  próbafelvételt tartunk. Ez egy több variánsos történet, a férfi főszereplő személye sok mindent meghatároz majd a további szereposztást illetően." A színészek közt lesznek hivatásosak és nem hivatásosak egyaránt, "a lényeg, hogy az adott szerepre a legjobb embert találjuk".

Hogy ennek a sok mindent meghatározó férfi színésznek milyen történetben kell hoznia magát, azt az alkotók egyelőre még lebegtetik: "Rossz elárulni, mert ilyenkor kimegy az emberből a feszültség. Egy biztos, hogy lehet majd izgulni a főhősért, közelítünk a műfaji film felé, de a sajátos kelet-európai iróniát is megtartjuk."

A közönség felé való nyitás nem csak a mesélési technikában lesz tetten érhető, hanem a látványvilágban is. "Arra törekszünk, hogy a Nyári sztornó klasszikus moziélmény legyen és jobban illeszkedjen a mai vizuális közeghez. Ehhez új képi- és díszletvilágot találtunk ki, mely az eddig tőlünk megszokott kisrealizmus helyett konstruáltabb látvány felé viszi el a történetet."

"Ez lesz az első alkalom, hogy a low budgetből kilépve a többi magyar filmeshez hasonló körülmények között forgathatunk, és nem a pénzhiányból eredő folyamatos tűzoltás őrli fel az energiáinkat." Ennek szellemében az eddigi 20-25 nap helyett most 35 napos forgatást terveznek az alkotók. A helyszín még szintén nincs meg. "Játszódhat Budapesten is a sztori, de nem biztos, hogy itt vesszük föl, mert a főváros egy nagyon barátságtalan hely, mindenhová engedélyek kellenek. Másrészt a stábnak is jót tesz, ha a világtól elzárva félrevonulhat pár hétre, ugyanis - tapasztalatból mondom - ilyen helyzetekben ugrásszerűen megnő a kreativitás egy csapatban."

A Nyári sztornó előkészületei mellett a KVB folytatja a nemrég sikerrel elindított producerkedést, hisz a gyámkodásuk alatt készült Káldy László: Rózsi, Rózsi, mi a bajod? ill. Szirma Márton: A remete remeke c. filmjei 3-3 díjat söpörtek be idén. "Engem nagyon érdekel ez az új, produceri szerepkör", vallotta be Pálos, "kívülről sokkal tisztábban lát rá az ember mások munkáira, mint a sajátjára." Ennek szellemében jelenleg Schwechtje Mihály kisfilm-tervét és Áprily Zoltán dokumentumfilmjét készítik elő. Ezen fölül maga a KVB is forgat egy dokut a Tilos Rádió történetéről, valamint egy Balin szerzett élményekből és anyagokból táplálkozó zenés filmet is összeraknak hamarosan.






nka emblema 2012