sex hikaye

A legnagyobb animációs stúdió Európában

Chomet új filmtervei

2004. szeptember 30. - filmhu
A legnagyobb animációs stúdió Európában
A brit animáció forradalmasítását várják, ha megnyílik egy új stúdió Skóciában, amely a legnagyobb és leghatékonyabb ilyen létesítmény lenne egész Európában, írja a Guardian. A stúdiót a Belleville randevút készítő Sylvain Chomet kívánja létrehozni. A francia filmes most döntötte el, hogy tervét Edinburgh-ben szeretné megvalósítani.

Chomet azonnal közel került a városhoz, amikor a Belleville-t ide hozta. "A filmet Kanadában készítettük, majd vissza akartunk jönni Európába, és itt alapítani egy stúdiót", meséli Chomet. "Franciaország feltehetően a legrosszabb helyszín erre: ott semmi sem képes előre mozdulni. Amikor Edinburgh-be érkeztem és leszálltam a vonatról, azonnal beleszerettem a környékbe. Itt minden megvan, ami szükséges."

A két Oscar-jelölést kapott Belleville randevú világsikere után Chomet az egyik legismertebb animációs név lett a világon. Jelenleg három filmjén is dolgozik. Bármelyik kerül is először a megvalósítás stádiumába, az lesz majd az első, Skóciában készült egészestés animációs film.   

A Universal pénzeli Kate DiCamillo könyvől készülő The Tale of Despereaux (Despereaux meséje) című rajzfilmet. Személyesebb történet a Barbacoa, amely az 1870-es párizsi kommün idején játszódik és egy, a Jardin des Plantes állatkertben élő majom sorsát követhetjük nyomon. A legizgalmasabb terv azonban Az illúzionista, mely egy nemrégiben megtalált Jacques Tati-forgatókönyvön alapszik és egy kiöregedett mágusról szól. 

Chomet nem kapkodja el, hogy tervének kivitelezéséhez tehetséges animátorokat találjon. "Jelenleg csupán négyen vagyunk a stúdióban, de ennek a műfajnak az a titka, hogy gyorsan kell tudnod terjeszkedni és visszahúzódni is, - mindig a projekt adottságaitól függően. Ha elkezdődik egy munka, hirtelen 50 emberre lesz majd szükség egyetlen filmhez."

Chomet szerint a legfőbb problémát az okozza, hogy az animációban nagyon sok stílus van, és rá kell tréningeztetni az embereket, hogy az ő világában tudjanak alkotni. "Komolyan el kell gondolkoznunk a skóciai képzés lehetőségein: a saját stúdiónkban is lehetne ilyen tréningeket indítani, de jobb, ha eleve olyan emberekre vadászunk, akik máshol már megtanulták az alapokat."  

Chomet számít helyi produkciós partnerére, Mark Cousins-re, aki a rendezés és a producerkedés felé fordult, mióta 1997-ben elhagyta az Edinburgh-i Filmfesztivál igazgatói posztját.






nka emblema 2012