sex hikaye

A magyar film a díszvendég Franciaországban, német kitüntetés Németországban

Gyorshírek

2011. október 17. - filmhu
A magyar film a díszvendég Franciaországban, német kitüntetés Németországban

Az észak-franciaországi Beauvais-ban 21. alkalommal megrendezett filmfesztivál fókuszában a magyar filmművészet, Konrad Wolf-díjjal tüntették ki Tarr Bélát Berlinben, és a Félálom című film San Francisco-ban.

 

 

A magyar film a díszvendég Franciaországban

21. alkalommal rendezik meg a film ünnepét az észak-franciaországi Beauvais-ban, amelynek fókuszban ezúttal a magyar filmművészet áll - tudatta a Magyar Filmunió. Szabó István munkássága előtt retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg az október 15-18. között megrendezendő filmfesztivál, amelyen a világhírű magyar rendező személyesen vesz részt. A filmünnep Szabó István összes eddigi filmjét műsorra tűzi. A közelmúlt kiemelkedő magyar mozgóképeiből válogat a „Cinéma Actuel” című program. A filmcsokorban látható lesz Kocsis Ágnes mindkét játékfilmje – a Friss levegő és a Pál Adrienn – Antal Nimród Kontroll-ja, Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című mozgóképe, valamint Keményffy Tamás Mázli-ja, melynek nemcsak rendezőjével, de a főszereplő Lóránt Deutsch-csal is találkozhat a fesztivál közönsége. Jancsó Miklós Oda az igazság című legutóbbi alkotását is műsorra tűzik Beauvais-ban, és Mészáros Márta személyesen mutatja be Utolsó jelentés Annáról című rendezését.



Nézz bele a Bibliothéque Pascal álomjelenetének forgatásába!


Német kitüntetés Tarr Bélának

Magas művészeti kitüntetésben részesül Tarr Béla péntek este Berlinben - adta hírül a Magyar Filmunió. A német Művészeti Akadémia Konrad Wolf-díját idén a világhírű magyar filmrendezőnek ítélték életműve elismeréseként. A rangos díjat idén ítélte az Akadémia először magyar alkotónak, az elmúlt években többek között Margarethe von Trotta, Ken Loach, Volker Schlöndorff, Michael Haneke, Abbas Kiarostami és Lars von Trier vehette át. Tarr Béla legutóbbi filmjét a hétvégén mutatta be a New York-i Filmfesztivál a Lincoln Centerben, a New York Times pedig a filmfesztivált beharangozó mellékletének címoldalán A torinói ló című film fotóját közölte és a filmművészet kiválóságai között üdvözölte Tarrt.

tarr_500


A Félálom San Francisco-ban

A Light-Sleep (Félálom) című, 2009-ben készült filmünket beválogatta programjába a San Franciscoban megrendezett MisALT series nevű kortárs videóművészeti és avantgárd filmes sorozat, aminek a nyolcvanas években alakult művészeti műhely és kiállítótér, az Artists’ Television Acces ad otthont. Az október 16.-ai Glitch vs Scratch című vetítés tematikája a digitális és analóg képroncsolás. A programba beválogatott 17 film főleg amerikai és kanadai alkotás. A film animátora Szécsényi-Nagy Loránd, zeneszerzője Horváth Ádám, rendezője és vágója pedig Lichter Péter volt. Az alkotást az Egyesült Államokban korábban a New York-i The Kitchen kortárs művészeti központban mutatták be egy performance-est keretében, négy amerikai avantgárd-filmmel együtt.






nka emblema 2012