sex hikaye

A médiatanács döntött a Macskássy Gyula-pályázatról

40,7 millió forintos támogatás

2013. január 9. - filmhu
A médiatanács döntött a Macskássy Gyula-pályázatról

A Macskássy Gyula-pályázatot 2012 elején hirdette meg a Médiatanács. A Magyar Média Mecenatúra program keretein belül megvalósuló pályázat három fordulóban, összesen 120 milliós keretösszeggel támogatja az animációs filmek gyártását. A ma lezárult második fordulóban a Médiatanács 6 pályázó filmterveinek megvalósítását segítette összesen 40,7 millió forinttal.

 

A Magyar népmesék alkotójaként megismert Horváth Mária, Balázs Béla-díjas rendező, a méltán kedvelt sorozat több évtizedes tapasztalatait felhasználva készíti el Szécsi Magda meséjéből A cigányasszony meg az ördög című animációs filmjét. A munkafolyamatban Orsós Teréz cigány festőnő is közreműködik majd.

Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész és animációs rendező, A rajzoló emlékezete című filmjét egy olyan történet ihlette, amely Wu Tao Tzu-val, a Tang-korszak festőjével kapcsolatos. Az anekdota szerint Ming Huang császár egyszer megrendelt nála egy hatalmas falképet, amelyet az uralkodó családja és udvara csodálattal nézett. A festő felajánlotta, hogy megmutatja közelebbről is, mielőtt azonban bárki feleszmélt volna, Wu belépett a képbe és eltűnt a festett park fái közt. Orosz István hagyományos rajz animációval dolgozik, filmjével célja a művész és az alkotás közötti viszony bemutatása.

Kormos Ildikó, Balázs Béla-díjas rendező, Ehető mesék című sorozatterve sajátos, újszerű formát kíván teremteni, amelyben a figurák különféle zöldségek, gyümölcsök, termések felhasználásával, sok fantázia hozzáadásával, és a stop motion technika segítségével kelnek életre. Elsőként Móricz Zsigmond: A Török és a tehenek című meséje elevenedik meg. Főbb alkotóelemei a keménytojás, a paradicsom és a kenyér lesznek. A további történetekben a tervek szerint a zsömlemalac, a retekegér és a körtesün is feltűnik majd.

Szeiler Péter a jótékony kezdeményezések álságos oldaláról készít groteszk látleletet, teszi mindezt egy gitár - szó szerint - csattanós történetén keresztül. A film fotó alapú 2D-animációval készül, és – ahogyan maga a történet is – egyszerre realista és groteszk hatást céloz. A gitár nem csupán egy önálló történet, hanem az És ezt így hogy? című sorozatkoncepció nyitófilmje.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem frissen végzett animációs hallgatói gyerekversekből és dalokból készítenek mesesorozatot. Tíz alkotó dolgoz fel tíz művet, többek között Varró Dániel, Tóth Krisztina és Lackfi János munkáiból. A kortárs alkotásokat Domonyi Rita dramaturg válogatta a sorozathoz.

Berta Enikő A mesemondó című animációja egy könyvtár rég nem olvasott mesekönyveinek búsuló szereplőit menti meg az elfeledéstől. Feltűnik többek között a legkisebb királylány, az éles eszű juhász, a hétfejű sárkány vagy a parázspatájú táltos paripa is. Segítségükkel megérthetjük a magyar népmesék szimbolikus motívumvilágának jelentéstartalmát.

A pályázati eredmények részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.






nka emblema 2012