sex hikaye

A Nyócker! fődíjas Annecyban

Valódi problémák és elemelkedés

2005. június 13. - filmhu
A Nyócker! fődíjas Annecyban
Gauder Áron rendezõ és Novák Erik producer Nyócker! című filmje nyerte a Nemzetközi Animációsfilm Fesztivál játékfilmes fõdíját Annecyban. A Fesztivál az animációsfilmek legrangosabb éves európai seregszemléje, melyet június 6-11. között rendeztek meg Franciaországban.

A Nyócker! díja az utóbbi évek legnagyobb magyar animációs sikere. Legutóbb húsz évvel ezelõtt, 1985-ben nyert magyar film a játékfilmes kategóriában Annecyban: Gémes József Daliás idõk című filmje bizonyult akkor a legjobbnak. A Nyócker!-ért Gauder Áront a februári Filmszemle zsűrije a rendezői látvány díjával tüntette ki.

Idén az egészestés filmek versenyébe mindössze öt alkotást hívtak meg a szervezők. A Nyócker!  orosz, svéd, észt és dán alkotásokkal egy mezőnyben kelt versenyre a fesztivál fődíjáért. Az ötfős zsűri két francia, egy brit, egy olasz és egy kanadiai tagból állt.

Novák Erik, a film producere elmondta, hogy már akkor nagyon boldogok voltak, amikor filmjüket a legnagyobb animációs fesztivál mezőnyébe beválogatták. A fesztivál 4-5. napja körül azonban már nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak, és azt is lehetett hallani, hogy két filmet tartanak esélyesnek - ezek közül az egyik a Nyócker!

Világnézet és időutazás
Jelenet a Nyócker!-ből

A többi versenyfilm közül Novák Erik a dán Terkel in Trouble című alkotást emelte ki, ami már nemzetközileg is ismert animáció - a visszajelzések szerint ez a film volt a másik esélyes a fődíjra. Jókat lehetett hallani az észt és az orosz munkákról is, a svéd versenyfilm viszont már inkább megosztotta a közönséget.

A zsűri a Nyócker!-ben leginkább azt értékelte, hogy az életről, a valódi problémákról szól, véleményt formál a világról, ugyanakkor el is tud emelkedni a valóság talajáról. Ezzel szemben, mint Novák Erik elmondta, a zsűri az animációs szakma legnagyobb problémájának éppen azt a műfaji egysíkúságot tartja, amelyben különféle állatkák, mesefigurák uralják a terepet, vagy a manga irányából közelítenek a műfaj felé. A Nyócker! ebből a szempontból emelkedett ki a mezőnyből, de ugyancsak dicsérték a vizualitását is. Az értékelők nem hallgatták el a kritikáikat sem: kissé soknak találták a párbeszédes részeket, és inkább több akciót vártak volna a filmtől.

Az Annecyban kapott fődíjnak komoly következményei lehetnek a Nyócker! további sorsát illetően. Már eddig is sok fesztiválmeghívás és külföldi forgalmazói érdeklődés érkezett, ez most várhatóan új lendületet kap. Kilátások vannak például az eddig nem remélt amerikai forgalmazásra is.

Idehaza a Nyócker! nézőszáma a fesztivál előtt 80 ezer körül járt, számolt be a producer. Így minden bizonnyal a látogatottsági pályázaton vállalt kötelezettségüknek máris eleget tettek. Az Annecy díj pedig még további nézőket csalogathat a mozikba. Ősszel megjelenik majd a DVD is, amelyen - ellentétben a kalózmásolatokkal - mindenféle extrák is szerepelni fognak. Így például belepillanthatunk a Nyócker! elkészítésének műhelytitkaiba, illetve az Annecy fesztiválon készült felvételekbe. Novák Erik hangsúlyozta, hogy a Nyócker! DVD-jét olcsó áron szeretnék forgalomba hozni. Pontos összeget nem tudott mondani, de mindenképpen kevesebbe fog kerülni, mint a Disney-filmek lemezei.

A jövőre vonatkozó tervekről a producer elmondta: alakulóban van, fejben sokféle filmötletet fontolgatnak, de konkrét terveik még nincsenek. Most egyelőre a Nyócker!-rel töltött munka fáradtságait szeretnék kipihenni. 

A Nyócker! mellett három másik magyar résztvevő is indult a fesztiválon. M. Tóth Géza Maestro című ötpercese és Ulrich Gábor Mielőtt című filmje, mely a Kecskemétfilm műhelyében készült, és számos fesztiválra nyert már meghívást szerte a nagyvilágban. Pál Balázs - Kollár Klemencz László Csigaember című filmjét pedig a televíziós sorozatokat felvonultató programban mutatták be.



Címkék

hír



nka emblema 2012