sex hikaye

A Nyócker világot hódít

A cigánytábor mennybe megy?

2005. augusztus 17. - filmhu
A Nyócker világot hódít
Folytatódik a Nyócker diadalmenete. Novák Erik és Gauder Áron rendhagyó technikával, s főleg rendhagyóan alacsony költségvetésből készült egészestés animációja, miután elnyerte az
Annecyban megrendezett Nemzetközi Animációsfilm Fesztivál és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál fődíját, újabb országok közönségét készül beavatni a pesti gettó világméretű magánbűneibe. Minderről a külföldi forgalmazást és fesztiváloztatást magára vállaló Szimpla Film ügyvezetője, Kiss Attila mesélt a filmhunak.

A Nyócker igazi rizikófaktorként került a hazai mozipiacra. Az egyesek által magyar South Parknak tartott társadalomkritikus film alkotói nemcsak az animáció témáját, de technikáját, valamint költségvetését tekintve is nagy fába vágták a fejszéjüket. Aztán amikor a film a bemutatót követő első héten lekörözte a nézettségi listákon a Robert Zemeckis-féle Polar Expressz-t, már lehetett tudni, hogy többé nem kell aggódni a Látogatottsági Alap által meghatározott bűvös 80 ezres nézőszám miatt. A gettófilm a berlini Film Marketen debütált, de azóta már megjárta a Cannes-i marketet, a potsdami Cartoon Movie szakmai találkozót, s elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, valamint a június 6. és 11. között lezajlott Annecy Nemzetközi Animációsfilm Fesztivál fődíját. Utóbbi már csak azért is nagy szó, mert legutoljára húsz évvel ezelõtt, 1985-ben nyert magyar alkotás a fesztivál játékfilmes kategóriájában: Gémes József Daliás idõk című filmje. A Szimpla Film képviselői erre a szereplésre a legbüszkébbek, hiszen itt kimondottan animációs elismerésről van szó, de Kiss Attila kiemelte azt is, hogy a játékfilmes meghívások szintén fontosak, csak másképp.

A Nyócker jelenleg a kezdeti egy helyett már két angol feliratos kópiával járja a világot. A kópiák „programja” elég sűrű, a „szimplások” azonban nem aggódnak: a film mindenhova el fog jutni, ahova meghívták. Meghívásból pedig van elég: a SICAF Korea, (versenyben augusztus11.-16.), a Copenhagen IFF Dánia (augusztus 18.-28.), a Toronto IFF Kanada (szeptember 8.-17.), az Ottawa IAFF Kanada (versenyben, szeptember 21.-25.), a KROK Ukrajna (versenyben, szeptember 19.-október 2.), a Warsawa IFF (október 6.-17. ) és a Sitges IFF Katalónia (október 9.-18.) várja a filmet. A Szimpla Film legújabb híre, hogy a Nyócker indul a Sao Paolo-i Nemzetközi Film Fesztiválra, bár az még nem eldöntött, hogy szerepel-e a versenyprogramban.

Kiss Attila a film külföldi fogadtatásáról szólva elmondta: A Nyócker mindenkit meglep. Az animációs szakma képviselői a technikán és a költségvetésen ámulnak el, a forgalmazók pedig képtelenek bekategorizálni a rendhagyó Rómeó és Júlia-történetet. Az angol forgalmazó például kezdetben kelet-európai South Parknak gondolta a sztorit, amikor azonban az október-november táján Budapesten rögzítésre kerülő angol szinkron kapcsán Magyarországra érkezett, rádöbbent, hogy a film nagy százalékban vérvaló. Meglepődik természetesen a közönség is, csak egészen máson. Átveszi azt a felszabadító érzést, amit a Nyócker megálmodóinak az alkotói szabadsághoz való viszonya okoz. A legjobb közönségnek egyébként eddig a csehek bizonyultak. Úgy tűnik, a kelet-európai sors összeköt. A csehországi premier október 27-én lesz, 2006. február-március körül valószínűleg már az angol mozikban is látható lesz az egészestés animáció. Nyócker mozipremier lesz még Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Romániában, Lengyelországban, Lettországban és Oroszországban. Gauder Áront meghívták előadást tartani a Filmakademie Baden-Württembergre, a forgalmazót pedig a Cartoon Masters novemberi fórumára várják. Ígéretes hír, hogy a filmet bekérte az Európa Filmdíj előválogatását végző Európai Filmakadémia is.Címkék

hírnka emblema 2012