sex hikaye

A Sacra Corona rendhagyó "sikere"

2001. június 20. - Pataki András
Vidéken 294, Budapesten 518 forintos átlag jegyárakért nézhették meg a multiplex mozik látogatói a Sacra Coronát. A legújabb magyar kosztümös közönségfilm sikerét elsősorban vidéken alapozta meg - derül ki a május végéig összesített mozilátogatottsági statisztikából.

A multiplex mozik átlaghelyárait ismerve az adatok Várhegyi Attila a Magyar Hírlapban közzétett nyilatkozatát támasztják alá: a moziüzemeltetők, forgalmazók olyan konstrukciókat találnak ki, amelyekkel megpróbálják becsalogatni a filmszínházakba az ifjúságot. Ilyen például a csoportos kedvezmény - nyilatkozta a Sacra Corona kapcsán a kultusztárca politikai államtitkára.
A Sacra Corona című film az összes vidéki multiplexben műsorra került, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Székesfehérvárott, Győrben és Sopronban is.
Koltay Gábor huszonöt kópiával forgalmazott alkotása az április 12-ei bemutató óta május 31-éig 189 ezer 559 fizető nézőt vonzott. Ami érdekes, hogy ebből vidéken 135 ezer 645 néző, azaz 72 százalék, a fővárosban pedig 53 ezer 914 látogató volt kíváncsi a filmre. Az átlagos helyár vidéken 294 Ft volt, Budapesten 518 Ft. A Sacra Corona ezzel a nézőszámmal lekörözte a leghosszabb ideje toplistákon lévő Mi kell a nőnek? című amerikai filmet.
A sikerhez hozzájárultak Kaposvár és Nagykanizsa kisebb többtermes mozijai, valamint Miskolc két nagy multiplex filmszínháza.
Koltay Gábor alkotása millenniumi filmként mintegy háromszázmillió forintos költségvetésből készült.
A nézőszám megoszlása a főváros és vidék között közönségfilmeknél általában a Sacra Coronáétól eltérően alakul. A tavalyi évben bemutatott legsikeresebb magyar film, a több mint háromszázezres nézőszámot produkáló Meseautó adatait vizsgálva például kiderül, vidéken 161 ezer 621 néző, azaz valamivel több mint 53 százalék látta Kabay Barna alkotását. A Meseautó átlaghelyára vidéken 543,6 forint volt.
Budapesten 139 ezer 688 mozirajongó látta a filmet 669,5 forintos átlag jegyárért.

Magyar Hírlap


Címkék

hír



nka emblema 2012