sex hikaye

A színészképzés vajon mi?

Kétnapos koferencia az SZFE-n és a Katona József Színházban

2013. november 14. - filmhu
A színészképzés vajon mi?

Milyen jövő vár a Színház- és Filmművészeti Egyetemre? Hogy látják ezt az ott tanító tanárok? Milyen szempontok és módszerek szerint tanítanak? Milyen embereket, mire képeznek? Ezekre a kérdésekre keresik a választ az egyetem kétnapos konferenciáján.

 SZÍKE. Színházi Kreativitás-Eszközök címmel konferencia-napokat rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) a színészképzésről pénteken és szombaton a Katona József Színházban és az SZFE-n.

Pénteken a színészképzés hagyományával foglalkoznak a felkért előadók a Katona József Színház Kamrájában, szombaton pedig a színészképzés gyakorlati kérdéseiről beszél a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Enyedi Ildikó, Grunwalsky Ferenc, Jeles András, Marton László, Máté Gábor, Meczner János, Novák Eszter, Szász János, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor.

A konferencia-napokat Az SZFE Doktori Iskola fejlesztése és aktív integrálása az európai mesterképzési programokba című, 2012. január 1. és 2013. november 30. között mintegy 90 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló projekt zárásaként rendezik meg.

A szervezők felidézik, hogy Halász Péter majdnem húsz évvel ezelőtt egy közösségi alkotóműhelyt hozott létre a Katona József Színház színészeiből. 1994 őszén egy hónapon keresztül minden nap új előadást játszottak a Kamrában. A Népszabadság aktuális cikkei alapján találták ki este és írták meg éjszaka a darabot, délelőtt felépült a színpad, délután próbáltak, este már előadták a művet. A felhasznált újságcikkeken keresztül sokféle előadás született, amelyek közül több későbbi próbafolyamatok kiindulópontjául és újabb színpadi művek alapjául szolgált, a résztvevő színészeknek, alkotóknak pedig a közös munka meghatározó élményt jelentett.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem erre a munkafolyamatra mint kísérletre emlékezik pénteken és szombaton, amikor a színészképzés aktuális területeit járja körbe.

Pénteken a Kamrában a magyar neoavantgárd gyakorlatáról és pedagógiai hagyományáról beszél mások mellett Fuchs Lívia, Havasréti József, Jeney Zoltán, Jákfalvi Magdolna és Stőhr Lóránt. Szombaton a színészképzés gyakorlati kérdései lesznek a konferencia-napok középpontjában az egyetemen. „A Színház- és Filmművészeti Egyetem a hazai színészképzés megkerülhetetlen központja, amely kívülről zárt intézménynek tűnik sokak számára, s számos avítt misztikum és tévhit lengi körül. De vajon ezeknek van valóságalapja? Tényleg ez egyfajta művészi boszorkánykonyha, vagy csak egy létéért küzdő egyetem?” – teszik fel a kérdést a szervezők.

A konferencián többek között szó lesz arról, hogy vajon mi az egyetem jövője? Van-e egyáltalán jövője? Hogy látják ezt az ott tanító tanárok? Milyen szempontok és módszerek szerint tanítanak? Milyen embereket, mire képeznek? A színészképzésről az egyetem tanárai egymásra reflektálva és együtt gondolkozva beszélnek.

A részletes program a http://szfe.hu/hu/doktori-iskola-tamop/konferencia oldalon olvasható.

(Forrás: MTI)






nka emblema 2012