sex hikaye

A Tolnay-jelenség nyomában

Szerda este mutatják be a színésznőről szóló portrékötetet

2014. május 20. - filmhu
A Tolnay-jelenség nyomában

Már a háború előtt sztár volt, és az maradt egész hosszú pályafutása alatt is. Száz éve született Tolnay Klári – az életét és pályáját feldolgozó, Tolnay 100 című kötetet május 21-én mutatják be a Hadikban.

 

 Valódi emberábrázoló művész csipetnyi huncutsággal és vagánysággal meghintett ösztönös eleganciával, tekintetén átsugárzó értelemmel és varázslatos mosollyal. Ő Tolnay Klári, korának ünnepelt színésznője. Alakját – születésének 100. évfordulója alkalmából – egy fotókkal gazdagon illusztrált emlék- és portrékönyvben idézi meg Góg Laura.

Amikor Tolnay Klári jelenségéről beszélünk, az egyéniség, az intellektus és a törékeny, apró testbe zárt sugárzás hármasáról szólunk – vallja a kötet szerzője. Olyan kisugárzás ez, amely nagymamák és unokák, férfiak és kamasz fiúk kedvencévé tette és teszi ma is azt a színésznőt, aki a háború előtti sztárkorszakot követően is, hatvannégy éves pályafutása folyamán végig sztár maradt – a szó legnemesebb értelmében.

Déryné (1951)

A kétszeres Kossuth-díjas színésznőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagját, a „Tolnay Klári-jelenséget” idézik meg május 21-én a Hadik kávéház Tolnay-estjének vendégei. Kovács Attila Zoltánnak, a Helikon Kiadó szépirodalmi főszerkesztőjének a Tolnay 100 című kötet szerzője, Góg Laura, Sirató Ildikó színháztörténész és Müller Péter József Attila-díjas író lesz a beszélgetőtársa.

A könyvből Gyabronka József színművész olvas fel.






nka emblema 2012