sex hikaye

A Tű Foka filmhét és filmszemle

Profi amatőrök

2005. október 26. - filmhu
A Tű Foka filmhét és filmszemle
Az Uránia Nemzeti Filmszínház ad helyet jövő héten a Faludi Ferenc Filmakadémia szervezésében megrendezésre kerülő A Tű foka filmhétnek és amatőr szemlének. November 3. és 7. között a zsűri alkotásait vetítik, 4.-én és 5.-én pedig az A Tű foka pályázatra beérkezett műveket lehet megtekinteni.

A Faludi Ferenc Akadémia amatőrfilmes szemléje idén ünnepli tizedik születésnapját: a szervezők éppen ezért nem hívtak külföldi vendéget a zsűribe, mint azt tették tavaly, amikor Krzysztof Zanussi volt a zsűri elnöke. A jubileumi, A Tű foka címet viselő kiírásra hetven pályamunka érkezett, ebből huszonnégy alkotás került be a versenyprogramba. A mustra az elmúlt évek hagyományát folytatva továbbra is tematikus: A Tű foká-hoz („Mi a tű foka – szimbólum, metafora, egy jeruzsálemi kapu neve vagy egyszerűen egy olyan kép, amit szemlélve elbizonytalanodunk? ” – olvasható a pályázati kiírásban) csak távolról kapcsolódó, vagy minőségben meg nem felelő műveket a zsűri kizárhatja a versenyből, ám információs vetítések keretében az összes beérkezett pályaművet levetítik.

A zsűri tagjai: Dér András, Gyarmathy Lívia, Mispál Attila és Pálfi György rendezők, Gelencsér Gábor filmesztéta, valamint Lázár Kovács Ákos esztéta. Az évforduló méltó megünneplésére hozták létre A Tű foka filmhetet: a pályázat versenyzsűrijének nagy- és kisjátékfilmjeit november 3-ától kezdődően vetítik az Uránia moziban. A kedvezményes belépő az egész filmhét folyamán 420 Ft, a kedvezmény azonban nem vonatkozik A fény ösvényei című premierfilmre.

A részletes programot lásd itt.

Az amatőrfilmek szemléjét és értékelését november 4-én (17.00-tól 21.30-ig) és 5-én (12.00-tól 18.30-ig) tartják az Uránia Nemzeti Filmszínház Fábri és Csortos termében. A filmszemlére a belépés továbbra is ingyenes. November 5-én 19 órakor kezdődik az ünnepélyes díjátadó, amelynek keretében a díjnyertes alkotásokat újra levetítik.  A nevezők kísérleti, kisjátékfilm és dokumentumfilm kategóriában versenyeznek, a díjak több mint 1.000.000 forint értékben kerülnek kiosztásra.

Faludi Ferenc Akadémia
Noha a Faludi Filmszemle alapvetően amatőrök számára készült, a Filmművészeti Egyetem diákjai is kiszagolták a rendezvényt és már évek óta képviseltetik magukat hosszabb-rövidebb alkotásokkal. Az idei mustrára nyolc mű érkezett a Filmművészeti Egyetemről, ebből hat került be a versenyprogramba, ám ezek külön kategóriában kerülnek majd díjazásra.

Az Urániában megrendezett sajtóbeszélgetésen részt vett Lázár Kovács Ákos, a Faludi Ferenc Akadémia igazgatóhelyettese és A Tű foka pályázat szemleigazgatója, Gyarmathy Lívia és Mispál Attila zsűritagok, Bakos Edit az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója, és Vépy Zoltán a tavalyi, IX. Faludi Filmszemle megosztott első díjasa.

Lázár Kovács Ákos fesztiváligazgató elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt az amatőrfilmesek számára szerettek volna szakmai közeget létrehozni, és az elmúlt tíz év során mintegy négyszáz filmet szemléztek, úgyhogy mindenképpen sikeresnek mondható a kezdeményezés. A filmszemle tematikáját minden esetben provokációnak szánják, hogy a műalkotások reagáljanak a szervezők által felvetett problémára.

A Faludi Ferenc Akadémia azonban nemcsak a szemlével jelen a magyar film területén: Bakos Edit számolt be az Uránia moziban szerdánként tartott filmklubokról. A játékfilmes 6.45 filmklub a Látható és láthatatlan alcímet viseli, és minden második szerdán kerül megrendezésre. A 6.45 heti váltása a Doku filmklub történelmi, szociológiai, néprajzi, kulturális témájú filmekből válogat, az idei őszi félév bemutatja a női dokumentumfilmeseket.

A filmklub részletes programját lásd itt és itt.

Mispál Attila beszélt a Faludi Ferenc Akadémia képzéseiről: Filmtörténet – filmesztétika és Médiaismeret képzések mellett a nyári filmes tábor keretében dramaturgiát, forgatókönyvírást, vágást és operatőri ismereteket tanulhatnak az amatőrfilmesek. Mispál abban látja az Akadémia eredményeit, hogy évről évre figyelemmel kísérhetik a visszatérő alkotók fejlődését.

Vépy Zoltán a tavalyi filmszemlén Első áldozás című etűdjével megosztott első díjat nyert kisjátékfilm kategóriában, valamint egy lengyelországi tanulmányutat Kryzstof Zanussihoz. A film öt alkotója Zanussi vendéglátását élvezte Varsóban és Katowicében, a makarónin kezdve a filmvetítéseken keresztül az egyetemi előadásokig. Vépy szerint a Faludi Filmakadémia szemléje színvonalban és szervezettségben is jelentősen különbözik a hasonszőrű rendezvényektől, kiemelte a profi filmesekkel való konzultáció lehetőségét, ami neki személy szerint nagyon sokat segített.

A filmszemle részletes programja és további információ:www.faludiakademia.hu 






nka emblema 2012