sex hikaye

Aggódnak a magyar animáció jövőjéért

Kiáltvány

2011. június 22. - filmhu
Aggódnak a magyar animáció jövőjéért

Az elmúlt másfél évben a magyar animáció – a hazai filmgyártás többi műfajával együtt – mintha büntetésben lenne. Alkotók százai – egy egész szakma – várja hosszú idő óta, hogy pályázhasson, dolgozhasson, s hogy elmondhassa javaslatait a műfaj jövőjével kapcsolatban. A támogatások megszűnésével a folyamatos, minőségi filmgyártás  hátterét biztosító utolsó stúdiók végső erejükkel küzdenek a fennmaradásért.

 

A Filmszemlén megismert – nélkülünk kialakított – kormánybiztosi koncepció kiérleletlennek tűnt számunkra, a Média Hatóság képviselői pedig eddig semmilyen megkeresésünkre nem reagáltak. Bízva a mihamarabb megkezdődő szakmai párbeszédben, jelezzük annak legfontosabb tartalmi elemeit:

Örömmel hallottuk májusban, hogy az új kormánybiztosi koncepció évi 1 egész estés animációval számol. Ám a struktúra többi elemét – pályázati rendszer, forgalmazás, műhelytámogatás, az internettel megnyíló új lehetőségek – teljesen kidolgozatlannak látjuk.

►Problematikusnak érezzük, hogy az új koncepcióban szétválasztásra került a műfaj rövid és hosszú animációra, miközben az animáció ma már bárhol bármilyen műfajjal házasodva megjelenik, régen kinőtt a rövid-hosszú felosztásból.

►Az új filmfinanszírozási koncepció centralizáló törekvései teljes ellentmondásban vannak az európai gyakorlat regionális szemléletével.

►Úgy érezzük, a döntéshozók ismeretei nem teljes körűek: mennyibe is kerül ma az animáció, és milyen művészi és ipari lehetőségei vannak.

►Szeretnénk garanciákat kapni arra, hogy a jövőben a nagy hagyományokkal rendelkező magyar szerzői animáció is megfelelő súllyal tud majd megjelenni. A rövid animációra szánt támogatási összeg jelentős megemelését tartjuk indokoltnak.

►Garanciákat várunk arra, hogy a szakma képviselőivel egyeztetve születik meg az új pályázati struktúra, a részletes szabályrendszer és a döntéshozó kuratóriumok összetétele.

Az idő sürget. A tehetséges kreatív erők – akik egyébként rangos fesztiválokon bizonyítanak folyamatosan, a világ minden táján – koncepciózus támogatás híján gyorsan szétforgácsolódnak. Az animáció hazai közönségének pedig, ahogyan annyi éve már, félő, hogy be kell érnie a külföldi tömegtermékekkel.

Kelt a 10. Kecskeméti Animációs Film Fesztiválon, 2011. június 17-én.

Nicole Salomon, Pethő Zsolt, Muhi András, Szoboszlay Péter, Tóth Pál, Cakó Ferenc, M Tóth Éva, Báron György, Itahashi Haruku, Jeney Zoltán, Vivien Halas, Muhi Klára, Péterffy Zsófia, Ulrich Gábor, Orosz István, Edo Lukman, Palotai János, Cristina Lima, Szeredás András, Henrik Irén, Neuberger Gizella, Mette Peters, Szalay Péter, Paál Zsuzsanna, Szabó Zsuzsanna, Réti Jolán, Dr. Vannay Gabriella, Kő Edit, Mikulás Kata, Hegedűs Mihály, Varga Attila, Vajda Veronika, Papp Nikoletta, Patrovits Tamás, Bernát László, Toókos Tímea, Batmyagmar Nomin, Cseh János, Török Judit, Tóth Ákos, Muhi Zsófia, Korda Éva, Kása Andreas, Weisz Béla






nka emblema 2012