sex hikaye

Alakul a 10. Cinefest versenyprogramja

Ízelítő a jubileumi fesztivál kisfilmes és dokfilmes programjából

2013. augusztus 12. - filmhu
Alakul a 10. Cinefest versenyprogramja

Amerika és Európa legjobbjai (némelyik hónapokkal az amerikai vagy francia premier előtt), retrospektív, filmtörténeti programok, erős kisjátékfilmes és dokfilmes versenyprogram, koncertek, szakmai programok tucatjai - Magyarország legnagyobb, 10. születésnapját ünneplő nemzetközi filmfesztiválja idén is kitesz magáért. Szeptember 12. és 22. között több mint száz filmet láthat a közönség - bármilyen hihetetlen, ingyen: a fesztivál minden programja ingyenes.

 

A nagy rendező, Alexander Payne (Kerülőutak, Utódok, stb.) legújabb filmjét, a Cannes-ban bemutatkozott Nebraskát itt láthatja először a hazai közönség. Amerika olyan arcát mutatja meg ebben a finom munkában, melyet nem nagyon szoktak reklámozni: egy kisvárosi közösség viszonyrendszerét. Payne mozija, ha nem is tökéletes, de szépen ápolja és építi az emberi lelket, igazi depresszióűző csoda. Mese a szeretetről, az önfeláldozásról és a grandiózus életigenlésről. A főszereplő, Bruce Dern Cannes-ban a legjobb férfialakítás díját nyerte. A Frances Ha premierje is Miskolcon lesz.

Telluride, Toronto, Berlin és számos más fesztivál után a Jameson CineFest hozza el Magyarországra a kultrendező, Noah Baumbach (A tintahal és a bálna, Greenberg) legújabb és legjobb filmjét - a címszerepben a csodálatos Greta Gerwiggel. A Világvége is itt lesz: a Three Flavours of Cornetto trilógia harmadik részének, a The World's Endnek a Jameson CineFesten lesz a magyarországi premierje. Sokak szerint ez minden idők egyik legjobb trilógiája, a záródarab meg zseniális: vicces, friss, szokatlan, ügyesen keveri a műfajokat. Rosamund Pike meg gyönyörű benne. A trailer itt látható, a film, ingyen, nagy vásznon, tökéletes minőségben szeptemberben Miskolcon.



Nézd meg a Lágy eső előzetesét!

Az előzsűri majdnem ezer filmből válogatta ki a kisjátékfilmes versenyprogamot. Versenyben van az Oscar-jelölt belga Tom van Avermaet (Egy árny halála), és három magyar is: Felméri Cecília (A boldogság pirulája), a Cannes-ban is versenyző Nagy Dénes (Lágy eső) és Tóth Barnabás (Újratervezés). Összesen 22 film szerepel a programban. A 10. Jameson CineFesthez illik az erős dokfilmes versenyprogram is: a 205 benevezett dokumentumfilmből 11 méreti meg magát. Láthatjuk Cannes, a DOK Leipzig, az amszterdami IDFA legjobbjait, megismerhetjük a legfrissebb dokfilmes trendeket. Megtudhatjuk például, mi lett a Gettómilliomos gyerekszereplőjével, hogyan élnek az amishok Lengyelországban, találkozhatunk bizarr halálkultusszal és kínai akrobatákkal. A Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon nemcsak a játékfilmes trendekről tájékozódhat a közönség, hanem a legizgalmasabb és legtartalmasabb kisjátékfilmek és dokuk is itt láthatók.

A teljes lista itt érhető el.

Alakul a fesztivál zenei programja is. A teljesség igénye nélkül néhány fellépő: Paddy and the Rats, Heaven Street Seven, PUF, Mocsok Egy Kölykök, Odett, Kerekes Band, Compact Disco, Magashegyi Underground, Neo, Vad Fruttik és még sokan mások... A Jameson CineFest nemcsak filmfesztivál: ez Magyarország legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja.






nka emblema 2012