sex hikaye

Amerikai ejtőernyősök, erdélyi betyárok és a magyar noir

Idén 13 kisfilmet támogat a Médiatanács

2014. június 20. - filmhu
Amerikai ejtőernyősök, erdélyi betyárok és a magyar noir

Rudolf Péter, Hartung Attila és Simonyi Balázs is forgathat az idén. Tizenhárom kisjátékfilm készítésére összesen csaknem 82 millió forintot ítélt meg a Médiatanács. Az alkotásokat 2015. december 31-ig kell majd elkészíteni.

A Médiatanács elbírálta a Magyar Média Mecenatúra program 2014-es Huszárik Zoltán-pályázatát. A tizenhárom nyertes kisjátékfilmet 2015. december 31-ig kell elkészíteni. A pályázati kiírás feltétele volt, hogy a nyerteseknek 2016. december 31-ig nevezniük kell nemzetközi vagy hazai filmfesztiválokra.

A megtört szív címmel, 8 000 000 Ft-os támogatással forgathat kisfilmet Rudolf Péter, amelyben az esküvője előtt megmérgezett bohém szívtipró történetét meséli majd el. A most misztikus thrillerre készülő színész-rendező múlt nyáron forgatta le Kossuthkifli című hat részből álló sorozatát, amelyet szintén a Magyar Televízió vetít majd le. (Olvasd el riportunkat a film forgatásáról!)

kossuthkifli1 600

Rudolf Péter Szacsvay Lászlót instruálja a Kossuthkifli forgatásán

Oláh Kata En Passant című, sakkversenyen játszódó filmje is 8 000 000 Ft-os támogatásban részesült, és a családon belüli erőszak felkavaró  témáját dolgozza majd fel. A rendező négyrészes, a Káli-medencét bemutató dokumentumfilm sorozatát idén tavasszal láthatták a nézők a tévében, de készített sorozatot Gróf Bánffy Miklós, Kós Károly és Báró Kemény János életéről is A Griff, a Dámvad és a Varjú címmel. Oláh producerként is dolgozik, a Dési-Móray alkotópáros kisfilmjei kötődnek többek között a nevéhez. (Olvasd el interjúnkat a Búcsú rendezőivel!)

Tóth Tamás is 8 000 000 Ft-os költségvetéssel készítheti el Holdon át című kísérleti filmjét, amelyben a szakrális tánc, természet, geometria és hétköznapi élet kapcsolatát fogja boncolgatni, továbbá a Bharatanatyam dél-indiai klasszikus táncművészet is felbukkan benne. Az Anarchisták rendezőjének új filmje először a Duna Televízióban lesz látható. (Olvasd el a rendezővel készített korábbi interjúnkat!)

Simonyi Balázs ismét forgat. A Terepszemle, az Oroginal Lager, a Tour és a Finale rendezője most 6 000 000 Ft-ból valósíthatja meg a felnőtté válásról szóló, Indián című új kisfilmjét. (Olvasd el korábbi interjúnkat a rendezővel!)

 Nézd meg Tóth Tamás Guru című filmjének előzetesét!

Az idei Friss Hús fesztiválon már megnézhettük az SZFE-n nemrég végzett Hartung Attila Ischler című kisfilmjét (Olvasd el beszámolónkat a fesztiválról!), aki most Paparazzi címmel egy kisfiú és egy fotós barátságának történetét viszi vászonra. A stábnak 3 500 000 Ft áll majd rendelkezésre, hogy megvalósítsa a filmtervet, amelynek egyik forgatókönyvírója és producere az Itt vagyokot, a 180/100-at és a készülő Balaton Method-ot (Olvasd el interjúnkat!) is jegyző Osváth Gábor.

Dobronay László egy jómódú úriember és egy hajléktalan különös találkozását meséli majd el Karácsony előtt című készülő kisfilmjében. Az alkotás 6 000 000 Ft támogatásban részesült. Dobronay korábban készített werkfilmet a Tűzvonalban című sorozatról.

Egy társasház szociográfiai-társadalmi metszetéről fog szólni Törcsi Levente Balázs  és az elsősorban eddig operatőrként dolgozó Kocsis Dániel kisfilmje, a 10 perc, amelyet 8 000 000 Ft-tal támogatott a Médiatanács.

 Nézd meg Simonyi Balázs Original Lager című kisfilmjét!

A kisjátékfilmes pályázat révén 8 000 000 Ft-ból forgathat Deák Kristóf is. A Hacktion egyik rendezőjének Mindenki című alkotása a gyerekkor és a felnőtté válás témáját fogja körüljárni.

Görögh Árpád Ha nem hiszel című filmjét Emir Kusturica művészete ihlette - ahogy azt a négy évvel ezlőtti Mediawaven is láthattuk. A fonál című készülő filmje egy betyár szokatlan kalandjait mutatja meg az 1820-as évek Erdélyében. A 7 000 000 forintból forgó alkotást a Magyar Televízió fogja először sugározni.

A Donkey Jote című nyertes alkotás főszereplője egy ejtőernyős, aki egyre merészebb helyekről ugrik le. Bánovits Ottó 5 600 000 Ft-tal támogatott filmtervének amerikai hőse egyik vakmerő ugrása következtében egy magyar tanyán találja magát.

Magyar film noir is készül a következő évben: Odegnál Róbert egy évvel ezelőtt a 9. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütált évekig készülő A hívó című sci-fi-jével (Olvasd el interjúnkat a rendezővel!), új filmje, a Noiré megvalósítására 5 000 000 Ft támogatást kapott.

 

Nézd meg A hívó előzetesét!

Az egy évvel ezelőtt, a BKF-en diplomázott (Olvasd el beszámolónkat az osztály vizsgavetítésről!) Zsótér Dániel Happy Meal című kisfilmje egy kisgyerek szemszögéből mutatja meg, milyen, amikor szülei elválnak. A film 5 000 000 Ft támogatást nyert el.

Vékes Csaba, a KOMA társulat rendezője Hangulat-változás címmel készíthet kisjátékfilmet. Az idős párról szóló különös alkotás 3 520 000 forint támogatásból forog majd, és megtudhatjuk, hogy miképpen él az a házaspár, akik maguk komponálják életük háttérzenéjét.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által meghirdetett HUSZÁRIKZOLTÁN2014 pályázati eljárás első szakaszában 2014. február 18-án 84 szinopszis érkezett a szervezethez, az eljárás harmadik szakaszában, a 2014. május 8-ai beadási napig 20 pályázatot küldtek be az alkotók.

A Médiatanács a Huszárik Zoltán-pályázatokon eddig 40 kisjátékfilmet támogatott.

Olvass interjúkat kisfilmes rendezőkkel!

(lead kép: Odegnál Róbert A hívó című sci-fi noir-jából)






nka emblema 2012