sex hikaye

Amerikai fődíjak Londonban

Sorsok a tudat alatt

2004. november 5. - filmhu
Amerikai fődíjak Londonban
Egy önéletrajzi dokumentumfilm és egy kőkemény, pedofíliáról szóló játékfilm nyerte az október 20-án kezdődött 48. Londoni Filmfesztivál fődíját. A tegnap véget ért rendezvényen 60 ország csaknem 300 filmje vett részt. A fődíjas Tarnation és a The Woodsman egyaránt a psziché mélyrétegeibe vezet, és egy-egy, a társadalom perifériájára szorult sorsot dolgoz fel megrázó őszinteséggel és humanitással.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Szédítő és kemény
J. Caouette: Tarnation
Jonathan Caouette Tarnation (Kétségbevonhatatlan) című alkotása nyerte a fesztivál legjobb elsőfilmes díját. A Tarnation egy elmebeteg anyával terhelt zavaros gyermekkor történetét dolgozza fel. A házivideókból, amatőr fényképekből és hangfelvételekből egy egyszerű számítógépes moziprogrammal összeállított vizuális kaleidoszkóp mindössze alig több mint 217 dollár költségvetéssel készült. Az érzelmileg megrázó alkotást a világ fesztiváljain - a Sundance-től Cannes-ig - nagy elismeréssel fogadták.

A 32 éves Caouette-et állítólag teljesen letaglózta a film sikere. A rendező nevelőotthonban és texasi nagyszüleinél töltötte gyermekkorát, miközben édesanyját intézetben kezelték. Caouette ekkor kezdte dokumentálni életét: filmre, videóra és hangszalagra rögzítette élményeit. Szédítő és kemény, ugyanakkor gazdag film született ebből az anyagból, mely egyaránt tekint vádlóan és szeretettel a megroppant családra.

Sandra Hebron, a fesztivál igazgatója szerint a Tarnation igazi vizuális alkotás, mely hitelesen rajzolja át a mozi fogalmának határait. 
 
"Nem gondoltam arra, hogy a film műfaji szabályait átírjam", nyilatkozta Caouette az AP-nek. "Persze több volt bennem, mint egy sürgető érzés, hogy ezt a történetet kiadjam magamból. Az emlékezéssel és a gondolkozás folyamatával akartam versenyre kelni. Az egész a tudatalattira, az intuícióra és az organikusságra épült."

Bacon, a pedofil
N.Kassell: The Woodsman
A fesztivál Satyajit Ray-díját Nicole Kassell kapta The Woodsman (Az erdőlakó) című munkájáért. Kevin Bacon egy gyerekeket molesztáló férfit alakít, aki 12 évnyi börtönbüntetés után újra próbálja építeni az életét. A díjat kiemelkedő művészi értékeiért, valamint a filmben megjelenő könyörületért és emberiességért ítélték a The Woodsman-nek.  

A nemzetközi kritikusok díját a szürrealista belga vígjáték, az Aaltra érdemelte ki, kiemelkedő brit művészként pedig Amma Asante-ét jutalmazták az A Way of Life (Életút) című, a modern Nagy-Britanniában az erőszakot és a rasszizmust feldolgozó filmjéért. A legjobb rövidfilm Harry Wootliff Nits (Tetűtojások) című alkotása lett.

A szervezők szerint több mint 100 ezer jegyet adtak el a kéthetes rendezvényen. Az idei felhozatalból kiemelkedett a 2046 című legutóbbi Wong Kar-Wai-film, Zhang Yimou House of Flying Daggers című alkotása, Mira Nair indiai Thackeray-adaptációja A hiúság vására, valamint Ian McEwan Őrült szerelem című regényének filmes változata a megszállott vágyakról, Roger Michell rendezésében.

A fesztiválon két magyar film is szerepelt, Fliegauf Benedek Dealer, illetve a Visions of Europe szkeccsfilm részeként Tarr Béla Prológus című munkája.






nka emblema 2012