sex hikaye

Április közepén kezdődik a Lengyel Filmtavasz

Az elmúlt év legjobb lengyel filmjei a Művész moziban

2015. március 26. - filmhu
Április közepén kezdődik a Lengyel Filmtavasz

Az idén is különösen gazdag programmal, és a közelmúlt legjobb, legsikeresebb filmjeivel várja a közönséget a Lengyel Filmtavasz, a budapesti Művész moziban árpilis 16. és 22. között. Budapestre érkezik több lengyel alkotó, és a fesztivál keretében ismét bemutatjákk az elmúlt évek leghangosabb lengyel moziját, az Oscar-díjas Ida című filmet is.

 

 A XXI. Lengyel Filmtavasz nyitóestjén a Lukasz Palkowski rendezte Istenek (Bogowie) című filmjét vetítik, amely egy híres szívsebész, Zbigniew Religa pályafutásának kezdetét meséli el, aki 1985-ben az első sikeres szívátültetést hajtotta végre Lengyelországban. Az alkotást a rangos Lengyel Sas-filmdíj hét kategóriájában tüntették ki, köztük a legjobb film és legjobb fő- és mellékszereplőknek járó elismeréseket is megnyerte. A főszerepét alakító Tomasz Kot díszvendégként vesz részt a vetítésen.

Wladyslaw Pasikowski életrajzi kémdrámája Ryszard Kuklinski, fedőnevén Jack Strong történetét meséli el, aki az amerikai hírszerzés egyik legfontosabb keleti informátora volt a hidegháború időszakában. A katonatisztet 1984-ben távollétében halálra ítélték Lengyelországban, a bíróság csak 1995-ben semmisítette meg a ítéletet. Szintén szerepel a rendezvény programjában az utóbbi évek legnagyobb szabású lengyel filmje, a Varsó 44 című mozi, amely elsősorban a fiatalságról, szerelemről, bátorságról és önfeláldozásról szól. Jan Komasa filmrendező videoklipes eszközökkel készült lendületes alkotása a mai fiatalság nyelvén mesél a történeti eseményről. Szintén Jan Komasa rendezése a Varsói felkelés című különleges alkotás, amely teljes egészében 1944-es felvételekből montíroztak össze. A készítői által a világ első "non-fiction háborús drámájának" nevezett film két fiatal riporter szemszögéből, kiszínezett és felújított archív felvételek segítségével mutatja be a tragikus kimenetelű harcokat.

A Polgártárs című moziban Jerzy Stuhr elismert filmrendező tragikomikus eszközök segítségével ábrázolja a lengyelek tudatában végbemenő változásokat, illetve életük nagy kérdéseit. A film főhőse egy lengyel nyelvtanár, Jan Bratek, akinek életét végigkísérik a második világháború utáni lengyel történelem döntő eseményei. A film április 20-i vetítésén Jerzy Stuhr is jelen lesz.

Két elsőfilmes rendezést is műsorra tűz a fesztivál: Krzysztof Skonieczny Hardkor diszkó című alkotása az újgazdag fiatalok világáról mesél, amelyben az élvhajhászat, az állandó bulizás, és az illegális autóversenyek jelentik a valóságot, azonban mindezen szórakozások mögött folyamatosan gyűlik a robbanásra váró feszültség és harag. A Jeziorak-tó titka című mozi Michal Otlowski első rendezése, amelyben tetten érhetőek az amerikai és a skandináv krimik hatásai. A klasszikus bűnügyi történetben egy kisvárosi rendőrnő folytat nyomozást egy fiatal nő meggyilkolásának ügyében, miközben két szolgálat közben eltűnt rendőrt is keresni kezdenek. 

Az elmúlt évek legnagyobb lengyel filmsikere, az Ida színesíti a mustra programját. Pawel Pawlikowski 2013-ban elkészült, Oscar-díjjal kitüntetett alkotása a lengyel történelem két sötét korszakát, a második világháborút és a korai kommunizmus éveit mutatja be egy olyan fiatal apáca sorsán keresztül, aki felfedezi, hogy zsidó származású.

A filmeket lengyel nyelven, angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik. További információ a vetítéssorozatról a Lengyel Intézet és a Művész mozi honlapján olvasható.

(forrás: MTI)






nka emblema 2012