sex hikaye

Arany Oroszlán a meleg cowboy-oknak

Taroltak a függetlenek

2005. szeptember 12. - filmhu
Arany Oroszlán a meleg cowboy-oknak
Ang Lee Brokeback Mountain című filmje nyerte el a szombaton befejeződött 62. Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt. A Wyoming hegységeiben játszódó homoszexuális történet megelőzte a fesztivál kedvencét, George Clooney-t is.

A szerelem természeti erő
Ang Lee: Brokeback Mountain
A Brokeback Mountain Annie Proulx novellája alapján készült, Heath Ledger és Jake Gyllenhaal főszereplésével. A tajvani születésű Ang Lee 1995-ös Értelem és érzelem című filmjével már begyűjtött egy berlini Arany Medvét, és jópár Oscar-jelölést is. 2000-ben pedig a Tigris és sárkány-nyal erősítette meg hírnevét a világban, majd 2003-ban a Hulk rendezői székébe került.

Legújabb filmje kis költségvetésű, független munka, amit éppen a megtakarítások miatt Kanadában forgattak. "Két nagyfilm után elhatároztam, hogy egy kis mozit készítek, ami valóban megmozgat belülről", nyilatkozta a Torontóból a díjátadóra visszatérő Lee. "Azt hiszem, Velence a legszerzőibb filmfesztivál. Sose hittem volna, hogy egyszer itt fogok szerepelni, nem is tudom elmondani, mennyire büszke vagyok rá."

A kritikusok előrejelzése George Clooney-t hozta ki a legesélyesebbnek. Good Night. And, Good Luck című fekete-fehér filmje az 50-es évek televíziós világához vezet vissza. Valós eseményt dolgoz fel, mégpedig Edward R. Murrow hírriporter és Joseph McCarthy szenátor konfliktusát. A tévés újságíró hírműsorában bemutatta a szenátor zsarnoki módszereit az Amerikaiellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság működése kapcsán.

Clooney persze nem ment haza üres kézzel, hiszen Grant Heslov-val megkapták a legjobb forgatókönyv díját, az Edward R. Murrow-ot energikusan megformáló David Strathairn-t pedig a legjobb férfialakításért tüntették ki. "Ez a film tisztelgés mindazon riporterek előtt, akik Afganisztánban, Irakban, Afrikában, vagy szegény New Orleans-unkban dolgoznak, hogy eljutassák hozzánk az igazságot", mondta a rendező egy sajtótájékoztatón. "Nem hiszem, hogy a film önmagában politiai állásfoglalás lenne. Úgy gondoltam, ha egy történelmi közeget választok, mindenki eldöntheti maga, hová teszi a voksát."   

Eljuttatni az igazságot
George Clooney és David Strathairn a Good Night And Good Luck-ban

A házigazda olaszok - habár jelenlétük erős volt a fesztiválon - csupán a legjobb színésznői díjjal vigasztalódhattak Giovanna Mezzogiorno-nak köszönhetően, aki Cristina Comencini La bestia nel cuore (Szörnyeteg szív) című filmjének főhősét alakította. Mezzogiorno megelőzte Isabelle Huppert-t és Gwyneth Paltrow-t is, akik szintén várományosai voltak a díjnak. Huppert, akit immár harmadjára jutalmaznak Velencében, ugyanakkor kapott egy ritka különdíjat a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért.

Az ázsiai mozit mint külön vendéget ünnepelte a fesztivál, de a versenyfilmek között nem kapott díjat. Pedig sokan Park Chan-wook-ot komoly esélyesnek tartották Sympathy for Lady Vengeance című filmjével a fődíjra.

A független amerikaiak viszont jól jártak, Abel Ferrara a zsűri különdíját érdemelte ki Mary (Mária) című munkájáért, melyben a Juliette Binoche által alakított színésznőt saját életében is kísérti Mária Magdolna figurája. Ferrara úgy nyilatkozott, filmjét annak köszönheti, hogy Mel Gibson ultra-realista Passiója újra felkeltette az érdeklődést a vallással foglalkozó filmek iránt.  

Rideg szerelem
Philippe Garrell: Les amants reguliers
Philippe Garrel nyerte a legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt Les Amants Reguliers (Megszokott szeretők) című filmjéért. Garrel egy rideg szerelmi történetet dolgoz fel, melynek főhősei a '68 utáni Párizs bohémvilágnak elhidegült fiataljai. A háromórás, kevés dialógust tartalmazó filmet a krtikusok jól fogadták, bár a Lido közönségéből vegyes visszhangokat váltott ki. A rendezői díj mellett a Megszokott szeretők a legjobb fényképezésért is elismerést kapott. 

Egy másik francia, Laurent Cantet Heading South (Irány Dél) című filmjéért a legjobb pályakezdő színész díját kapta a haiti-i Menothy Cesar.

A 62. Velencei Filmfesztivál díjai:


Arany Oroszlán a legjobb filmjért
Brokeback Mountain - Ang Lee

Ezüst oroszlán a legjobb rendezőnek
Philippe Garrel - Les amants reguliers

A zsűri különdíja
Abel Ferrara - Mary

Coppa Volpi a legjobb színésznek
David Strathairn - Good Night And Good Luck (r.: George Clooney)

Coppa Volpi a legjobb színésznőnek
Giovanna Mezzogiorno - La bestia nel cuore (r.: Cristina Comencini)

Különdíj életművéért
Isabelle Huppert

Marcello Mastroianni-díj a legígéretesebb színészi tehetségnek
Ménothy Cesar - Heading South (r.: Laurent Cantet)

Osella-díj a legjobb technikai lebonyolításért 
William Lubtchansky, Philippe Garrel Les amants réguliers című filmjének fényképezéséért

Osella-díj a legjobb forgatókönyvért 
George Clooney és Grant Heslov - Good Night And Good Luck

Luigi De Laurentis-díj a legjobb elsőfilmért
13(r.: Gela Babluani)

Corto Cortissimo rövidfilmes díj
Xiaozhan (Kis állomás) (r.: Lin Chien-ping)



Címkék

hír



nka emblema 2012