sex hikaye

Árpa láncfűrésszel támad a feketepiacra

Vérdíj a kalózmásolatokra

2004. szeptember 28. - filmhu
Árpa láncfűrésszel támad a feketepiacra
A meghívó szerint az Argo Kincskereső Játék sajtótájékoztatójára voltak hivatalosak a média munkatársai hétfő estére az Uránia moziba, ám valami egészen különleges performansszal örvendeztette meg az összegyűlteket  a film rendezője, Árpa Attila, aki egy váratlan és meglepő bejelentést tett a nyilvánosság előtt.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Ingyen suttyó-mozi

Az este elején a megígértek szerint valóban elhangzott néhány információ az Argo Kincskereső Játék kapcsán, amelyet a készítők a filmet is szponzoráló mobilszolgáltatóval közösen szerveznek, az Urániában egybegyűlteket pedig egy minden jót rejtő piros zacskó örömeivel kecsegtették.

Hasznos információként elhangzott, hogy október 6-án, szerdán, a film készítői nyílt napot tartanak a Kultiplexben. A különleges akció keretében ingyen jöhetnek be a film vetítésére mindazok, akik igazoltan priusszal rendelkeznek, és a pénztárnál az immár szállóigévé lett „Elhagytuk a kispályát!” mondattal igénylik jegyüket; továbbá a kopasz, kigyúrt, aranyláncot viselő úriemberek, akik a „Profik vagyunk b*g!” felkiáltással támadják le a jegyszedőt; valamint azok a szőke műkörmös hölgyek, akik a „Pontgyűjtőkártyád van?” kérdést szegezik a mozipénztárosnak. A terem korlátozott méreteire való tekintettel az ily módon ingyenesen kiosztott helyek elfoglalása érkezési sorrendben történik.
 
Árpa nem viccel

Árpa Attila, az Argo című film rendezője azonban gyorsan félre tette a tréfát. „Én sajnos nem fogok ilyen mulatságos témával szolgálni, nagyon elszomorított egy dolog az elmúlt napokban” – kezdett bele mondókájába a sármos rendező. „Pár héttel ezelőtt azt a sajtóhírt adtuk ki, hogy az Argo című film internetről letölthető, de akkor mindenki azt hitte, hogy ez is csak egy ügyes reklámfogás a sok közül. Most, hogy a nagyokosok végre meg is találták a világhálón, immáron sajnálatos tény, hogy az Argo igenis letölthető az internetről.” A valódi problémát azonban a feketepiacon megjelenő kalóz DVD-k okozzák Árpa számára. „Amikor még nem tartoztam a filmrendezők közé, akkor engem sem nagyon foglalkoztatott ez a dolog, hiszen eleddig Magyarországon a kalózterjesztés főleg a hollywoodi produkciókat érintette, és azt el kell ismerni, hogy egy amerikai filmnek a magyar piac nem piac, legfeljebb csak hab a tortán.” Egy magyar filmről készült hamis DVD azonban nagyon súlyos károkat tud okozni a mind a filmkészítőknek, mind a filmszakmának. „Az Argónak, mint minden magyar filmnek, a magyar az egyetlen közönsége, amely közönség, ha akarja, sikeressé tudja tenni.”

Árpa Attilát a történtek olyannyira felháborították, hogy úgy döntött, felveszi az arcába hajított kesztyűt: „A hétvégén rejtett kamerás felvételeket készítettünk budapesti piacokon, ahol az Argo kalóz DVD-jét lehetett fellelni (ezeket a felvételeket meg lehet tekinteni a kereskedelmi televízió magazinműsorában), ezenkívül értesítettük a Vám- és Pénzügyőrséget, és a rendőrséget – az ő segítségükkel fel fogom venni a harcot a kalóz DVD-k ellen, elsősorban természetesen az Argo DVD-k ellen.”

A film rendezője valóban váratlan bejelentést tett: ha bárki az országban kalóz Argo DVD-t lát kereskedelmi forgalomban, és ezt hajlandó is tanúsítani, hogy ilyen módon jogi következményei legyenek az ügynek, annak a nyomravezetőnek Árpa Attila jutalmat ajánl – méghozzá ötvenezer és egymillió forint között. „Mert tényleg komolyan gondolom ezt az egészet.”

A sajtótájékoztatót egy szimbolikusnak szánt cselekedettel gondolta zárni a rendező, egy budapesti piacon talált hamisítvány DVD ellen készült támadással – méghozzá nem mással, mint egy láncfűrésszel, és távolabbi reményeit fejezte ki, hogy egyszer majd egy nagyobb mennyiség megsemmisítésekor már nem jelképes lesz a leszámolás.

A láncfűrész azonban jó magyar szokás szerint többszöri nekifutásra sem akart működésbe lépni, sem Árpa, sem a Svéd fedőnevű bérgyilkost alakító színész kezei között, így a jelképes bosszúvággyal telt rendező manuálisan próbálta kettétörni a DVD-lemezt – de ez köztudottan nehéz feladat. A kemény diónak bizonyuló lemezt végül a nagy nehezen végül mégis beinduló láncfűrész vágta ketté: igaz, így is csak másodszori nekifutásra adta meg magát a kalózmásolat, mintegy bemutatva Árpának, hogy a feketepiac elleni küzdelem közel sem olyan egyszerű, mint azt gondolná..





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2004. október 16. szombat, 05:26#1| torolt felhasznalo
ez csak egy kis egoista mitugrász pöcs, aki azt hiszi ő a keménylegény, mert szerencséje volt az életben...
mert csak azon múlott...
nála sokkal tehetségesebb és tisztességesebb emberek semmire sem mennek...
inkább tenné össze a két kezét és adna hálát a sorsnak...
Ráadásul, ha magyar pénztárcához mért áron árulná a magyar piacnak talán még vennék is az emberek...
teccelegni akar a hős szerepében aki kiáll a magyar filmiparért, pedig a tényen nem változtat...jókor volt jó helyen, de a napja leáldozóban az emberek meg unják, kell egy kis ingyen reklám


és hogy senkit se sértsünk meg névtelenül
Bacsó Adrián

u.i.: ha már ilyenekkel mérgezik a magyar közönséget legalább az ellenszert is piacra dobhatnák

nka emblema 2012