sex hikaye

Art Mozisok díja A nyomozónak és az Erőszakiknak

Besorolás fölött

2009. február 12. - filmhu
Art Mozisok díja A nyomozónak és az Erőszakiknak
A Budapesti Art-mozi Egyesület immár második alkalommal adta át díját a tagság által legjobbnak ítélt magyar és külföldi filmalkotásnak. Magyar színekben A nyomozó, a külföldi filmek közül pedig az Erőszakik ítéltetett a 2008-ban bemutatott filmek legjobbjának. A díjakat az Odeon-Lloyd moziban Hajdu Szabolcs, a korábbi győztes és Port Ferenc, az Egyesület elnöke adta át.

„Az Art-mozi Egyesület 1989 óta működő szakmai szervezet, melynek célja, hogy a minőségi filmalkotások is megjelenjenek a hazai mozik kínálatában.” - olvasható a szervezet honlapján. Az Art-mozisok díját azért alapította meg az Egyesület 2007-ben, mert így kívánnak véleményt nyilvánítani arról, hogy mit tartanak példaadó minőségű filmalkotásnak. A 2006-os filmtermésből Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje, valamint Pedro Almodóvar Volver című alkotása nyerte el a díjat.

Az Art-mozi Egyesület budapesti részlege immár Budapesti Art-mozi Egyesületkén, a 14 mozivezetőből álló tagság szavazatai alapján második alkalommal ítélte oda az Egyesület díjait. Az egyetlen kritérium ezúttal is az volt, hogy Art Moziban műsorra tűzött alkotásról legyen szó. A díj pedig egy Art Mozis kártya, amellyel egy évig ingyen látogathatóak a hálózat budapesti mozijai.

A 2008-as év legjobbnak ítélt magyar filmje: A nyomozó

A díj átadására február 11-én kedden este került sor az Odeon-Lloyd moziban. Az estet az előtérben doboló Chalaban zenekar vezette fel, majd Borsos Erika, az Odeon-Lloyd ügyvezetője beszélt a díjról és az est menetéről. A díjnyertes magyar filmnek járó díjat Hajdu Szabolcs, a 2006-os Fehér tenyér rendezője adta át Gigor Attilának, A nyomozó alkotójának, valamint Szelényi Ákosnak, a Budapest Film forgalmazási menedzserének.

A legjobb külföldi filmnek járó elismerést Port Ferenc, az Egyesület elnöke adta át az Erőszakik című film magyarországi forgalmazója, a Fórum Hungary képviseletében Bartók Annának. Port Ferenc elmondta, hogy az Erőszakik-at a forgalmazó nem terjesztette az Art Besoroló Bizottság elé, mert nem gondolták, hogy Martin McDonagh filmje megkaphatná az Art minősítést. „Mi viszont igenis ilyen filmeket szeretnénk látni és vetíteni az Art Mozikban” - szögezte le az Egyesület elnöke.

A 2008-as év legjobbnak ítélt külföldi filmje: Erőszakik

Az est a Chalaban dobosainak előadásával, majd az Odeon „legújabb büszkeségének” vetítésével folytatódott. A látogató Az állomásfőnök-öt jegyző Thomas McCarthy legújabb alkotása egy begyöpösödött egyetemi tanárról, a dobolás felszabadító erejéről és arról, hogy Amerika nem mindenki számára a lehetőségek hazája. Az est arab ínyencségekkel zárult, a díjazott filmeket – A nyomozót és az Erőszakik-at -  ma délután műsorra tűzi a Toldi Mozi.  






nka emblema 2012