sex hikaye

Ascher Tamás: "mind elmentünk a falig"

Nehéz helyzetben a művészeti egyetemek

2013. január 15. - filmhu
Ascher Tamás:

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) rektora szerint az elvonások nyomán rendkívül nehéz körülmények közé kerültek a művészeti egyetemek. "Mind elmentünk a falig" - fogalmazott Ascher Tamás hétfőn az MTI-nek.

 

"A lényegi problémák változatlanul nincsenek megoldva: rendkívüli mértékű forráskivonás történt a felsőoktatásból" - mutatott rá a rektor, aki szerint az SZFE olyan helyzetben van, hogy veszélybe kerülhetnek a meghirdetett képzéseik.

"A művészeti egyetemeknek több olyan sajátossága is van, amelyek miatt bizonyos dolgokat nem lehet megspórolni" - fogalmazott, példaként említve, hogy a művészeti egyetemek kevés hallgatóval és sok tanárral dolgoznak, valódi elitképzés folyik. "Tévedés azt gondolni, hogy megvan művészeti képzés, képzett művészek nélkül az ország" - hangsúlyozta a rektor.

Az MTI információi szerint a Magyar Képzőművészeti Egyetem gazdasági főigazgatója lemondott posztjáról, mert úgy látja, hogy képtelenség az adott körülmények között működtetni az intézményt. "Ezt szinte az egész felsőoktatásról el lehet mondani, hogy mind elmentünk a falig, és már nincs honnan lefaragni" - fogalmazott Ascher Tamás.

Tájékoztatása szerint az SZFE állami támogatása 2008-ban 865 millió forint volt, 2010-ben ez az összeg már csak 807 millió forintot tett ki, 2013-ban pedig 451 millió forint lesz, holott már az előző évi elvonások is szinte megoldhatatlan helyzetet teremtettek.

ascher 500
Ascher Tamás



"Mi mindent megtettünk: már tavaly egyhónapos szénszünettel dolgoztunk, emeltük az oktatók kötelező óraszámait, emeltük a szolgáltatások díjait, csökkentettük az alkalmazotti létszámot" - sorolta, hozzátéve, hogy folyamatosan keresik a plusz bevételi forrásokat, és 2008 óta sikerült megduplázni saját bevételüket.

Az elvonás kigazdálkodása mellett nem jutott pénz fejlesztésre, például technikai eszközök terén, holott ez filmes szakokon elengedhetetlen - emelte ki Ascher Tamás, aki szerint az egyetemnek eddig sohasem volt kifizetetlen számlája és adóssága, de így nem tudnak tovább dolgozni.

Nincs pénze az iskolának a vizsgaelőadások játszására sem, lassan bezárhatják az Ódry Színpadot, holott több sikeres darabjuk van, de a gyakorlószínpad fenntartására már nincs fedezet. "Szűkültek a pályázati lehetőségek, nincs már közvetlenül megszerezhető szakképzési hozzájárulás, erősen csökken a különböző tanfolyamaink iránti fizetőképes kereslet. A másfél-két éve végzett filmrendezők vizsgafilmjei is csak a Magyar Nemzeti Filmalap segítségével készülhetnek el" - mondta a rektor.

"A fenntartó biztató kijelentéseket tesz, például hogy mindenkit fel lehet venni, megszűntek a keretszámok, de a villanyszámlát, a tanárokat nem fogjuk tudni kifizetni" - fogalmazott Ascher Tamás.






nka emblema 2012