sex hikaye

"Átszállót vagy vonalat"

Pogány Judit 70 éves

2014. szeptember 8. - filmhu

A héten ünnepli hetvenedik születésnapját kis Vuk, Szaffi és még jó néhány gyerekkori kedvenc magyar hangja, mindannyiunk imádott Terikéje, Pogány Judit. Születésnapján öt emlékezetes filmszerepével köszöntjük.

 

 
 
 
 
 A csalfa mozigépész feleségének, Annának valószínűleg nem volt túl nagy ajándék az a nap, amikor megtudta, hogy férje szabadidejében az öröklakásért küzdő Irént öleli. Pogány Judit alig néhány jelentben kapott szerepet Gothár Péter második játékfilmjében, de azokban olyan hitelesen alakította a megcsalt asszonyt, hogy előtt a Magyar Filmkritikusok Nagydíjával, majd Arany Oroszlánnal díjazták. Pogány és a szeretőt alakító Esztergályos Cecília alkoholmámorban átbeszélgetett, keserédes szilveszter éjszakája nem csak a film, de a szerelmi háromszögeket bemutató magyar filmművészet egyik legerősebb jelenete is.

Ajándék ez a nap

Pogány Judit 1982-ben már kilencedik éve élt a négy fal közé zárva valós-filmbéli férjével, Koltai Róberttal. Tarr Béla harmadik filmjében, a Panelkapcsolatban röviditallal ünneplik az évfordulót, közben hisztikkel és szorongásokkal harcolva megpróbálják megmenteni házasságukat. A könnyek, vádak és az egyre halványabban felcsillanó remény körforgásából képtelenség kiszakadni, de legalább otthon, a négy fal között csinálják. A tanulság pedig annyi, hogy régen is csak azért nem volt jobb minden, mert minden pontosan ugyanolyan volt, mint ma.

Panelkapcsolat


Pogány Judit Garas Dezső 1989-es szatírájában, A legényanyában volt a legbátrabb. Bár a falu minden férfilakója a Béla nevet viseli (in memorian Tanácselnök úr), ő úgy döntött, szakít az egyhangúsággal, és kisfiát Józsinak nevezi el. Bár szülés közben valószínűleg eszébe sem jutott, hogy ezzel az események milyen váratlan és csodaszámba menő láncolatát indítja el, a meghallgatott imától a gömbölyödő hasú kispapáig.

 A legényanya

Átszállót vagy vonalat, kérdezte a kalauznő Tímár Péter 1997-es Csinibabájában, és ami utána történt, az maga volt a pezsgőmámoros szocreál erotika. A részeg utas provokációjára kivillant a szaténkombiné, Terike pedig úgy állt a vasúti kocsiban, mint az igazi Pogány Madonna.

Csinibaba

Engem nem lehet, elfelejteni, értem könnyeket illik ejteni – énekelte a tándalfesztiválos időkben Mikes Éva, ám akár Pogány Judit is énekelhette volna 2012-ben, Tóth Barnabás Újratervezés című rövidfilmjének végefőcíme alatt. Klárika nem véste elég jól az eszébe, hogy az anyósülésen utazó potyautasnak nem illik beleszólnia a vezetésbe, ezért kéretlen jótanácsokkal látja el férjét, az egyre feszültebb Vilmost. Aki azt hitte, hogy a GPS-ek géphangjainál semmi sem lehet idegesítőbb, az valószínűleg sosem utazott még a jószándékú, ám kicsit túlságosan lelkes asszonyka mellett, ám utazás közben bármennyire is azonosulunk férjével, a kisfilm végén mégis a könnyeket törölgetjük majd a szemünk sarkából. 

 

Újratervezés






nka emblema 2012