sex hikaye

Az Európai Parlamentben díjazták az Ítélet Magyarországon-t

CIVIS médiadíjat kapott Hajdú Eszter filmje

2015. május 8. - filmhu
Az Európai Parlamentben díjazták az Ítélet Magyarországon-t

Az Ítélet Magyarországon című portugál-magyar-német koprodukció nyerte az idei CIVIS médiadíjat dokumentumfilm kategóriában. A kitüntetést csütörtök este az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában adta át Martin Schulz, az EP elnöke.

 A prágai One World emberi jogi filmfesztiválon és a wiesbadeni goEast fesztiválon kapott elismerés után, az európai CIVIS médiadíjat is megkapta Hajdú Eszter 2011-es filmje. A díjat 1987-ben Németországban hívták életre azért, hogy az európai kulturális sokszínűséget hirdesse, illetve a diszkrimináció és rasszizmus ellen szólaljon fel. Az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilm a 2008 és 2009 között elkövetett romák elleni sorozatgyilkosságok bírósági tárgyalásait dolgozza fel.

„A romagyilkosságokról szóló per 167 napja alatt az övé volt az egyetlen stáb, amely minden egyes tárgyalási napon filmezett. Ott volt akkor is, amikor tömve volt a tárgyalóterem, és akkor is, amikor az ügyvédeken és a beidézett tanúkon kívül alig páran lézengtek a padsorok között. A kérdés az volt, hogy a gigantikus hosszúságú nyersanyagból hogyan lehet magával ragadó, kellően feszes, mégis elgondolkodtató filmet összeállítani. Apróság, mégis sokat elmond talán, hogy az Ítélet Magyarországon 107 perce alatt egyszer sem kalandozott el a figyelmem.” – írtuk a filmről.

A film rendezője és forgatókönyv-írója Hajdú Eszter, zeneszerzője és producere Mester Sándor, társproducere Inka Dewitz és Michael Bogar volt. Az operatőri munkát Szőnyi István, Hajdú Eszter, Medvigy Gábor, Horváth András, Steiner Péter, Varga János, Németh Viktor Csaba és Bedő Csaba végezte, a film vágója Bartos Bence és Menno Boerema, hangmérnöke pedig Bőhm Dániel, Gerendai Ferenc és Karaszek Zoltán volt.

Az egyenként 3000 euró pénzjutalommal járó CIVIS díjat nyolc kategóriában - különböző mozi-, tévé-, illetve rádióműsorok illetve internetes kategóriákban - osztották ki. Az 1987-es, nyugatnémet alapítású CIVIS médiakitüntetés idei díjátadó ünnepségén Schulz a cselekvő humanizmus értékeit emelte ki a díjazott alkotások közös jellemzőjeként. "A rossz győzelméhez az is elég, hogy a jók tétlenek maradjanak" - mondta.

 

 

 






nka emblema 2012