sex hikaye

Az igazi Mikulás

Mi lesz idén a puttonyban?

2005. január 11. - filmhu
Az igazi Mikulás
Gárdos Péter keserédes filmet készít Az igazi Mikulás(Bringa) munkacímmel egy önsorsrontó párizsi bárzongoristából lett alkalmi Mikulásról. A film első forgatási napját megelőző sajtótájékoztatón sikerült a filmhunak a készülő mozi alkotóival, szereplőivel és a producerrel beszélgetnie. Az egészestés családi mozi premierje a tervek szerint idén decemberben lesz.

A film férfi főszereplője Misu, aki az élet napos oldalán sütkérező párizsi bárzongoristából csúszik le piaci zöldségpakolóvá - köszönhetően a térdét ért pisztolylövésnek. A lesántult és egykor szebb napokat megélt zongoristát Cserhalmi György játssza, aki tíz évvel a „baleset” után ajánlatot kap az egyik vidéki bevásárlóközpont marketingfőnökétől: legyen áruházi Mikulás.

Misu elfogadja az ajánlatot, és ennek köszönheti találkozását Lizával (Szilasi Blanka), a 8-10 év körüli kislánnyal, aki konokul egy bringát szeretne kapni a Mikulástól. A forgatókönyv szerint a sok humorral átszőtt történet végére egy Misu kirobbantotta „áruházi forradalomnak” köszönhetően teljesül Liza kérése.

Cserhalmi György: „Nem látom értelmét, hogy moziba járjak”

A sajtótájékoztató előtt sikerült a férfi főszerepet alakító Cserhalmi Györggyel beszélgetni a filmről és az általa alakított figuráról.

filmhu: Mennyire állt közel Önhöz Misu, az ex-bárzongorista?

Cserhalmi György: Nagyon sok minden van ebben a figurában, amit a mostani 50-55 éves generáció, mint életet magáénak mondhat. De nem ez a hangsúlyos, elmehettünk volna melodráma felé is, de remélem, hogy nem ez fog történni. Ellene leszek minden ilyen törekvésnek, hiszen én játszom (nevet)!

A rendezővel olyan viszony alakult ki köztünk, hogy mindig elmondhatom a véleményem, sőt, a forgatókönyv utolsó négy változatát egymás előtt követtük el. Az utolsó verzió dialógusainak megírásába már én is benne voltam. Az utóbbi időben ezt találtam ki magamnak, hogy ne menjen kárba az az egy-két év, ami alatt összejön egy film. Így lélekben is a film közelében maradhatok. Ahhoz képest amennyi idő már elment rá, lehetne belőle egy jó mozi!

Visszatérve Misura, azok a kompromisszumok, elrontások, kis tolvajlások és nagy árulások is benne vannak a filmben, ami egy olyan életstratégián keresztül mutatkozik meg, ami nem működik. Ez rögtön bebizonyosodik, amint megjelenik egy tiszta, fertőzetlen ember, a kislány, aki egy bringát szeretne a Mikulás-Misutól. Misu stratégiájával nem lehet a kívánságot teljesíteni, és így léket kap egy áthazudott élet, ami nekem a film legfontosabb vonulata. Ennek mentén szeretnék haladni, de ettől ez még nem egy „savanyú Jóska történet”. Sajátos humora van a filmnek, ami nem a mai kabarészintet jelenti, hanem sajátos, fanyar poénokat. Szeretnénk, hogy ez át is jöjjön a filmen.

filmhu: Misu a kislányon keresztül szeretne egy igazabb önmagához visszajutni?

Cs.Gy.: Nem, éppen ez ellen megy! Nem akarja, hogy kipukkadjon az életstratégiája, mert nagyon nehéz egy élet végére bevallani, hogy az el van szarva. De nincs más választása, és végre először végigcsinál valamit.

Nem tudja gyakorolni a szakmáját: „balesetben” elmegy a lába. Igazából lehetne ő bárzongorista a térdlövés után is, de mégsem teszi ezt. A balesetre fogja, hogy miért nem zongorázik, de valójában azért nem, mert valami érzés beszorult neki. Valami, mint egy dugó, amit aztán egy helyzet kipiszkál. A mozi ezzel egy kissé elmegy a mesevilág felé, de ha mellérakom a képet, és el tudom képzelni a helyzetet, akkor mindezt nagyon is valóságosnak látom.

filmhu: Említette, hogy a forgatókönyvírásba is belefolyt, azt jelenti ez, hogy esetleg átállna a kamera másik oldalára?

Cs.Gy.: Nem fogok olyanba, amihez nem értek. Már annak idején, amikor Bódy Gáborral csináltuk az Amerikai Anzixot vagy a Psychét, írtam dialógokat, de azokra nem tartottak igényt. Annak akkor vége lett, és ezt most felelevenítettem azzal, hogy megmutattam egy elképzelést Gárdos Péternek: ugyanerre a szerepre írtam egy másik szöveget. Ebből a rendező sokat átvett, ami azt jelentette, hogy megértettük egymást, de nincsenek forgatókönyvírói ambícióim.

filmhu: Hogy érzi, mostanában eleget foglalkoztatják, mint filmszínészt? Évente látható Ön egy-egy filmben, így például az Oscarra jelölt Zelaryban vagy a Vademberekben.

Cs.Gy.: Nem tudom, de kár belerúgni ezekbe a mostohagyerekekbe, mert ezek is az enyémek. Az említett filmek nem sikerültek, vagy gondolok a Karádyról forgatott mozira, vagy a … mit csináltam még? Az a baj, hogy többnyire nem is láttam őket. Elvették a kedvemet, hogy elmenjek filmfesztiválokra, moziba meg nem járok. Sok értelmét nem látom annak, hogy egy színész elmenjen a moziba, és baromira meghatódjon önmagától. A filmes összejövetelek meg nem rólunk szólnak. Mi ott álldogálunk a 800 forintos kannás borral, a producereink és a rendezőink meg körbeudvarolják a fontos embereket. Az ember az értékével túlontúl szembesül. Nem éri meg.

filmhu: Hány nap lesz a forgatás?

Cs.Gy.: Körülbelül 45, nekem 38-40, és körülbelül március közepére fejezzük be a munkát.

Az igazi Mikulás újraszületik

Az igazi Mikulás férfi főszereplőjével, készült beszélgetést követően a film alkotói - Gárdos Péter rendező-forgatókönyvíró, Cserhalmi György (Misu), Szilasi Blanka (Liza), valamint Szekeres Dénes és Dragan Djurkovic producerek Albert Györgyi segédletével sajtótájékoztatón mondták el, hogyan teremtették meg a mozi elkészítésének feltételeit.

Szekeres Dénes a Tivoli-Filmprodukció Kft. igazgatója elmesélte, hogy Az igazi Mikulás létrejöttében fontos szerepe van annak a koprodukciós és filmfinanszírozási konstrukciónak, amelyre a Filmtörvény biztosít lehetőséget. A filmprodukciós cég vezetője elmondta, hogy a mozi elkészítésére tavaly már készen álltak, de az akkori német partner visszalépése miatt nem indult el a forgatás. Erre most, 2005 január 10-én este 10-kor került sor a Westendben, amely a film egyik fontos helyszíne - itt vár Misu a bevásárlóközpont igazgatójára, aki felajánlja neki a Mikulás-munkát.

Ezen kívül, ami a helyszínt illeti, Pécs is igen komoly segítséget nyújtott a film elkészítéséhez azzal, hogy a városban az összes helyszínt ingyen bocsátották a stáb rendelkezésére, mondta el Szekeres. A tervek szerint szeptember végén itt lesz majd a film premierje egy, a Filmünnep utódjaként a szomszédos országok alkotásait is felvonultató fesztiválon, és még idén decemberben várható az országos bemutató.

Az igazi Mikulás 400 milliós büdzséjét jórészt a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, az RTL Klub a Szerencsejáték Rt. és a Concorde Rt. töltötte fel. A koprodukcióban megvalósuló mozi a német partner kilépése után 10%-ban szerb-montenegrói és 20%-ban amerikai befektetők pénzéből készül el.

„Amikor Sas Tamással Los Angelesben bemutattuk a Szerelemtől sújtva című filmünket, találkoztam Evzen Kolar európai származású producerrel – mondta a Tivoli vezetője -, és nagyon megtetszett neki a film. A szerb-montenegrói partnerség pedig korábbi közös reklámmunkákon alapul. Ez tette lehetővé, hogy ismét összeálljon az anyagi hátér. A munkával akkor sem álltunk le, amikor úgy tűnt, nincs pénz, de csak egyetlen alapvető változás volt: a film ideje a rendszerváltás évéből a mába, 2004 december 6-ra került.”

A Concorde Rt. képviseletében jelen volt Boris Mihály, a vállalati és intézményi ügyfelek igazgatója, aki elmondta, hogy a segítségükkel Az igaz Mikulás költségvetésének körülbelül 20%-át, 80 millió forintot sikerült összehozni. A Filmtörvénynek köszönhetően létrejött könnyebb magánfilm-finanszírozásnak köszönhetően eddig a Concorde Rt. közel húsz mozi elkészülésében vett részt. Csak tavaly a Tivolival három film forgott le, összesen pedig körülbelül egy tucat. A tervek szerint ez a szám megduplázódik az idén, 20-25 alkotás, köztük tévéfilm, sorozat, dokumentum- és rajzfilm készülhet el magánbefektetői támogatással, ami pénzben kétmilliárd forint, ez ötszöröse a tavalyi összegnek.

Sosem kérdez, csak teljesít

A sajtótájékoztatón Gárdos Péter rendező-forgatókönyvíró elmondta, eddig, nyolc nagyjátékfilmjének elkészítése során még nem dolgozott Cserhalmi Györggyel. „Felfigyeltem arra, hogy Gyuri arcán az utóbbi időben furcsa, keserűséget, fáradtságot (?) kifejező ráncok jelentek meg, és ez nem illik ahhoz a macho-szerephez, amiben őt eddig gyakran láttuk. Már amikor először láttam őt a ruhapróbán, biztos voltam benne, hogy ő lesz a férfi főszereplő.”

Cserhalmi György a sajtótájékoztatón elmondta, Blankát ideális partnernek tartja: „Sohasem kérdez feleslegesen, csak teljesít.”

A nyolcéves Szilasi Blanka Gárdos Péter szerint nem az a tipikus mosolygó gyerek. A 300 kislány közül kiválasztott Blanka arcán az egész sajtótájékoztató alatt furcsa komolyság ült, de időnként mosolyogva felelgetett az iskoláját, életkorát és a jövőjét firtató - „Szeretnél-e színésznő lenni?” – kérdésekre. „Hát,… talán” – szólt a válasz.

Az egészestés családi mozinak készülő film zenéjét Tövisházi Ambrus az Amorf Ördögök énekes-zongorista-zeneszerzője, a dalszövegeket pedig Geszti Péter írta. Az igazi Mikulás további szereplői között találjuk Bertók Lajost, Csányi Sándort, Csákányi Esztert, Újlaki Dénest és Gazsó Györgyöt is.





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2005. március 2. szerda, 19:01#1| torolt felhasznalo

nka emblema 2012