sex hikaye

Az Inforg nyara

Stúdiókörkép

2004. július 26. - Junior
Az Inforg nyara
Az Inforg Stúdió Muhi András producer vezetésével a tavalyihoz hasonló sikerek reményében vág neki a felettébb sűrűnek ígérkező szezonnak. A stúdió 16 filmmel képviseltette magát a legutóbbi Szemle versenymezőnyében, ahol kis- és nagyfilmes, fikciós- és nem fikciós kategóriákban egyaránt rangos díjakat söpört be. Az idei év – dacára a nehézkes finanszírozás okozta pénzhiánynak - már a filmtörvényre való átállás és a külföldi partnerkeresés jegyében telik.
 
 
 
 

Hazai pályán tavaly óta a Horváth György vezette Mokép az Inforg első számú szakmai támogatója. A két társaság közötti együttműködés túlmutat a forgalmazási kapcsolaton. A Major István vezette FilmTeam pedig ideális koprodukciós és gyártó partnernek bizonyult a stúdió számára.

A jövőre vonatkozó első számú célkitűzés kis- és nagyjátékfilm terén egyaránt a nemzetközi és hazai koprodukciókhoz való csatlakozás. Muhi András producer a közelmúltban végigjárta a fontosabb nemzetközi fesztiválokat, produceri találkozókat. Az öt éves kemény munka, a közel 70 film, a Rengeteg, és a Dealer külföldi sikerei, és nem utolsó sorban az “A” kategóriás fesztiválokat megjárt kisfilmek, a maga

Fliegauf Benedek a Dealer forgatásán
nemében Európa-szerte ismertté tették a stúdiót, egyszersmind hiteles tárgyalási alapnak bizonyultak a potenciális partnerekkel való egyezkedések során.

A cannes-i kiruccanás például olyan kedvezően alakult, hogy az első inforg-koprodukcióban (francia vezetéssel) készülő film, a Bab Aziz már az ősbemutatóra vár. A rendezőt, Nacer Khemir-t idehaza talán csak kevesen ismerik, a forgatókönyvíró Tonino Guerra (Az éjszaka, Vörös sivatag, Nagyítás, Zabriskie point stb.) nevével azonban valószínűleg mindannyian találkoztunk már.

A jövő évben szintén nemzetközi koprodukcióban készülhet el Fliegauf Benedek Tündérkör című fantasy-ja, Szaladják István szamuráj-filmje, a Bíbortekercs, valamint Fésős András Kelj fel és járj című nagyjátékfilmje. Egyelőre mindhárom terv előkészületi stádiumban van.

Az Eurofilm vezetésével forgatott közös produkció, az elsőfilmes Mispál Attila rendezte A fény ösvényei már néhány héten belül “mozikész” állapotban lesz. A Fekete kefe című játékfilm FilmTeam-Filmpartners-Inforg Stúdió koprodukcióban, Vranik Rolanddal a rendezői székben, Pohárnok Gergellyel a kamera mögött várhatóan a szemlére készül el.

Szaladják István minimum 45 percesre tervezett Madárszabadítója ezekben a pillanatokban is forog a festői búzaföldeken, orosz színészekkel. A film magyar szinten példátlan összefogással - Inforg Stúdió-Filmteam-Cameofilm (Csáky Attila)-M&M film (Mécs Mónika) – jöhet létre, miután az orosz-koprodukciós álmok meghiúsultak.

Az MMKA műhelypályázat keretében Fliegauf Benedek, Mundruczó Kornél, Monori Mész András, Buvári Tamás és Politzer Péter már jövő évi forgatókönyveiket csiszolgatják.

Itthon is nagy várakozás előzi meg a Dealer közelgő őszi bemutatóját. A film a 35. Magyar Filmszemlén többek között elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat is. Ez idáig 16 külföldi - köztük több A-kategóriás - fesztiválon (Berlin-Berliner Zeitung díja, Mar del

Szaladják István
Plata-5 díj, Karlovy Vary) játszották állandó teltházzal és osztatlan sikerrel.      

Kisjátékfilmek terén az idén is ígéretes művek születtek - Galambos Attila: Ember a tükörben, Politzer Péter: War next door és Kenyeres Bálint: Down, - s már csak az utómunkálatok hiányoznak. A stúdió nagy erővel dolgozik, hogy belga koprodukcióban még az ősszel leforoghasson a korábban Cannesban is díjazott Iványi Marcell Il quatro stato című kisjátékfilmje. Mundruczó Kornél egy német szervezésben készülő szkeccsfilm egyik epizódjára kapott felkérést. Kardos Sándor izgalmas mozgóképi kísérlete – célfotó-kamerával rögzítené a történetet – az előkészületeknél tart, akárcsak Hegedűs 2 László Poézis című animációja. Az Inforg nagy hangsúlyt fektet a tavaly elkészült kisfilmek fesztiváloztatására is.


Politzer Péter: War next door (Vajdai Vilmos)
Az MMKA kisfilmekre kiírt pályázatán Fliegauf Benedek, Politzer Péter, Buvári Tamás és Kenyeres Bálint részesült támogatásban. A stúdió egyelőre vizsgálja, melyikük, s miképp tudna elindulni az adott financiális lehetőségek mellett.

A tavalyi évhez hasonlóan most is bő dokumentumfilm-terméssel rukkol elő az Inforg. Fliegauf Benedek Pörgése már elkészült, Buvári Tamás Arcok-Csetfalva című opusa pedig az utolsó simításokra vár. Varga Ágota az idén újra történelmi témájú filmmel jelentkezik. Zelki János Auschwitzban járt kamerájával az Oktatási Minisztérium által diákok számára szervezett látogatáson. Lakatos Róbert erdélyi témában két filmet is készít, Vécsei Márton ingatlanközvetítőkről forgat, és Fésős András is az Inforg Stúdióban vágja Herskó János-portjéját.

Egyelőre nem világos, hogy Ferenczi Gábor, Politzer Péter és Bódis Kriszta filmterve el tud-e készülni az MTFA által megszavazott támogatásból. A következő hetekben kezdheti meg Muhi Klára a Sorstalanság werkfilmjének összevágását, ami szintén Inforg-produkció lesz. Mindeközben az MTV és a Duna TV viszonylagos rendszerességgel sugározza a tavalyi év dokumentum- és kisjátékfilm termését.






nka emblema 2012