sex hikaye

Az ismeretlen Korda a CineClassics-on

Korda Zoltánra emlékeznek

2010. augusztus 4. - filmhu
Az ismeretlen Korda a CineClassics-on

A miskolci CineFest évek óta foglalkozik filmtörténeti témákkal: a fiatal filmesek legjobb, új utakat mutató műveinek bemutatásával párhuzamosan fontosnak tartja a gazdag magyar filmes örökség népszerűsítését is. Most a Korda testvérek közül kevésbé ismert Zoltán munkásságát elevenítik fel.

 

Számos olyan magyar származású és világhírű, de nálunk szinte ismeretlen alkotó van, akik életműve még felfedezésre vár. Tavaly Miskolcon Emeric Pressburger volt a fókuszban, a miskolci születésű Oscar-díjas brit-magyar forgatókönyvíró-rendezőre többek között Oscar-díjas unokája, Kevin Macdonald emlékezett.

A fesztivál 2010-től filmtörténeti programjait CineClassics néven fogja össze, a program több konferenciából, kiállításokból, filmvetítésekből áll majd.

Szeptember 17-én a méltatlanul legkevésbé ismert Kordát, Zoltánt mutatja be nemzetközi konferencia, többek között a neves brit filmtörténész, Charles Drazin, Korda Zoltán fia, David Korda és Takács Ferenc részvételével. A tervek szerint a programban szerepel A négy toll (The Four Feathers) című, Magyarországon nagyon ritkán látható brit klasszikus is, Ralph Richardson főszereplésével. A Filmvilág szeptemberi száma tematikus blokkban foglalkozik Korda Zoltánnal.

A CineClassics keretében lesz még Korda filmplakát-kiállítás, láthatunk Bécsben készült Korda Sándor- és Kertész Mihály-némafilmeket (köztük olyanokat, melyeket még soha nem mutattak be Magyarországon!), kiállítást - nemrég előkerült fotókkal - a kolozsvári némafilmgyártásról, ehhez kapcsolódóan pedig filmiskolás workshopon forgatnak újra egy elveszett kolozsvári Korda-filmet. A részletes program honlapunkról augusztus közepétől tölthető le.






nka emblema 2012