sex hikaye

Az útikalauz felemás visszhangja

Pontos/vicces vagy förmedvény?

2005. április 27. - filmhu
Az útikalauz felemás visszhangja
„Irgalmatlanul készül az egész estés filmváltozat is, most már akármelyik évtizedben bemutathatják”. Olvasható a Galaxis útikalauz stopposoknak trilógia öt részét tartalmazó kötet belső borítóján. A Douglas Adams sci-fi regényfolyamának készülő filmes adaptációjáról szóló hírek, hosszú éveken át tartották izgalomban rajongók millióit, de egyúttal aggodalmat is keltettek. A sokszor átírt forgatókönyvön maga Adams is dolgozott egészen 2001 májusában bekövetkezett haláláig. Most végre elkészült a film. De vajon a rajongók örülnek neki? Nem mind.

A vélemények erősen megoszlanak. "Pontos, szemtelen, vicces és semmiképpen nem az a tiszteletlen celluloid pazarlás, amitől a rajongók rettegtek” jellemezte a filmet Scott Adrews az angol FilmFocus nevű internetes honlapon. A honlap 70%-ra, míg az olvasók 82%-ra ítélték a filmet. Ezzel szemben M.J. Simpson, Adams nem hivatalos életrajzírója „förmedvény”-nek titulálta a filmet kritikájában, melyet stoppos rajongók gyorsan körbeküldtek egymás közt a világhálón.
 
"Mindenki ismeri az elvárásokat," boncolgatta a kérdést az Arthur Dentet alakító Martin Freeman. "Sajnos Douglas már nincs közöttünk, tehát minden, film és könyv közötti eltérésre úgy reagálnak majd az emberek, hogy forog a sírjában. Pedig a változtatások jelentős részét maga Douglas akarta. Nem úgy tekintett a filmre, mint egy kőtáblára, ami sose változhat. Fejlődő, örökké változó valaminek fogta fel.”

Az épülő intergalaktikus hipersztráda útjában álló Föld megsemmisítésével induló szatirikus sci-fi először a BBC-n volt hallható rádiójáték formájában, 1978-ban. Adams később könyvet írt belőle, melyből 14 millió példány kelt el szerte a világon. Ezt tv-sorozat és számítógépes játék követte.

"Douglas Adams humora, hasonlóan a Monty Python csoporthoz, kifinomultan vulgáris.” Mondta el a Zaphod Beeblebroxot alakító Sam Rockwell (Egy veszedelmes elme vallomásai). „Komoly problémákkal foglalkozik – vallással, világpolitikával, szociális bürökráciával, az élet értelmével – de közben tele van idétlen viccekkel is.”

A filmbe sok kedvenc motívum került át a könyvből, köztük maga az intergalaktikus Lonely Planteként funkcionáló Útikalauz, rajta a mottóval, „Ne ess pánikba”, a bürokrata vogonok és elviselhetetlen költészetük, de megjelenik a riadt és teljesen valószínűtlen ámbráscet is. Adams egy új figurát is alkotott a film számára, Humma Kavulát, egy nazális fixációval megáldott kultusz vezért, akit John Malkovich alakít majd.

Az írónak alaposan meggyűlt a baja, az epizodikus történet forgatókönyvesítésével, állítás szerint a pikareszk stílus ellenállt az adaptálásnak. Halála után Karey Kirkpatrick forgatókönyvíró feladata volt, hogy tegye feszesebbé a szerkezetet, a szerelmi szál megerősítésével és a cselekmény felújításával.

"Nem akartunk ’egyik örült dolog a másik után’ típusú filmet mert az fél óra után már nagyon fárasztó" mondta el Garth Jennings rendező, aki korábban többek között a Blur és az R.E.M. számára készített videó klipet. „Azon igyekeztünk, hogy vicces maradjon a film, hiszen végső soron mégiscsak egy vígjátékról van szó. Semmiképpen nem akartunk versenyezni a nagy speciális effektekkel telepakolt filmekkel."

Az alkotók láthatóan mindent megtesznek, hogy hűek maradjanak Adams emlékéhez. A filmet az írónak ajánlják és arcképe több alkalommal is feltűnik a vásznon. Még egy 30-láb hosszú másolat is készült az orráról. Jennings kedvenc víziója, hogy az ateista Adams föntről követi a film sorsának alakulását – talán a Vendéglőből, a Világ Végén. „Ott ül a bárban, kezében egy itallal, miközben a világegyetem a szeme előtt robban fel. Gyönyörű kép.”






nka emblema 2012