sex hikaye

Béres Dániel Szarajevóban forgat

Majdnem zombi

2009. május 13. - filmhu
Béres Dániel Szarajevóban forgat
Béres Dániel május végén forgatja legújabb kisjátékfilmjét Szarajevóban, a Sarajevo city of film program keretében. A Waiting egy nemzetközi stábbal készülő thriller, rendezőjét a filmterv részleteiről, a stáb alakulásáról és a forgatási előkészületekről kérdeztük.

Béres Dániel 2007-es Malter című filmjét Berlinben, a tavaly készült Sárga labdá-t pedig Törökországban forgatta. Idén sem marad hazai terepen, hiszen következő alkotásának helyszíne Bosznia-Hercegovina lesz. A 2008-as Sarajevo Film Festival Talent Campus programjának tavalyi résztvevői lehetőséget kaptak ugyanis arra, hogy benyújtsanak egy filmtervet a Sarajevo City of Film pályázatára, amelynek keretében Ujj Mészáros Károly tavaly Alena utazása című szemledíjas filmjét forgatta. A közel harminc pályázat közül öt megvalósításra méltót választottak ki a szervezők.

Béres Dániel egy, a fiókban porosodó filmtervét 'adaptálta' Szarajevóra, ezt adta be a pályázatra, Waiting munkacímmel. A feltételek szerint minimum kétnemzetiségű, három fős stábot kellett megnevezni, így a rendező egykori campus-os szobatársát, a görög Zacharias Mavroeidis forgatókönyvírót kérte fel, akinek tetszett a terv, és segített kerek egészet csinálni az addig végetlen történetből. A görög filmes saját filmterve is bekerült az ötbe, így ő a napokban forgat a bosnyák fővárosban.

Busz, pályaudvar
Fotó: Petrik András

A Waiting története szerint egy szerb lány útban hazafelé kénytelen néhány órát eltölteni Szarajevóban, mert vonata lerobbant és várnia kell. Elindul, hogy megnézze a várost és nagyon furcsa kalandokba keveredik. "Tulajdonképpen egy thriller lesz, sőt majdhogynem zombi-film, persze rothadó fejek és kiömlő belek nélkül, némi vérrel" - segített a műfaji besorolásban a rendező, amellyel megalapozta azt a sejtést, hogy ez a film az eddigiekhez képest kevésbé lesz lírai.

A stáb harmadik 'hozott' tagja Petrik András operatőr lesz (Malter, Intim fejlövés), de az ízig-vérig nemzetközi felállásban lesznek jócskán bosnyák stábtagok is, valamint horvát focus puller, vajdasági magyar jelmeztervező (Hamvas Ágnes), továbbá szerb rendezőasszisztens és két színész, köztük a főszerepet játszó Ivana Popovic, akit szintén a tavalyi Talent Campus-on ismert meg Béres Dániel. 

Bár a Waiting terve gyártási szempontból elég bonyolult, a rendező elmondása szerint nagyon tetszett az ötlet a szervezőknek, ezért mondtak igent a megvalósításra. A rendelkezésre álló három nap helyett négyet sikerült kialkudni, így május 22. és 25. között zajlik majd a forgatás. A filmekre egységesen 12500-euró a keret, de vannak természetbeni juttatások, így például a Red kamera. "Nehezíti a helyzetet, hogy a tavalyi jogi viták miatt idén megtiltották, hogy a produkciók máshonnan is hozzanak pénzt" - mondta a rendező.

A város legrondább és leghangulatosabb  háza
Fotó: Petrik András

A történet alakulása és a forgatás helyszínei sokban kötődnek a tavalyi Talent Campus-os sétákhoz. A karakteres város vasútállomása lesz a film egyik fontos helyszíne, de a tervek szerint készülnek majd felvételek egy buszon, illetve "a város legrondább házának belső udvarán". A várhatóan komplikált és feszes tempójú forgatás előkészületei jól állnak, hála a szervezők aktivitásának és rugalmasságának. "Ha minden jól megy, és sikerül felvennünk mindent, akkor ez lesz az eddigi legérthetőbb filmem!" - mondta Béres Dániel.






nka emblema 2012