sex hikaye

Berlinale: Tarr Béláé a FIPRESCI fődíja

A torinói ló díjat kapott Berlinben

2011. február 18. - filmhu
Berlinale: Tarr Béláé a FIPRESCI fődíja
A torinói ló című Tarr Béla filmet tüntette ki a nemzetközi filmkritikusok zsűrije a hivatalos díjátadó előestéjén Berlinben.

A hagyományokhoz híven a hivatalos díjátadó előestéjén díjazta a Berlinale filmjeit a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI. A 16 világpremiert felvonultató versenyprogram legjobb filmjének járó díjat Tarr Béla A torinói ló című filmje nyerte el péntek este Berlinben. Az öt kontinens prominens filmkritikusait tömörítő szövetséget kilenctagú zsűri képviselte a
Berlinalén. A zsűri elnöke Diego Lerer, a legnagyobb argentin napilap, a Clarín filmkritikusa volt.

A díjat a péntek esti ünnepségen Fred Kelemen, a film operatőre vette át. Tarr Béla, aki időközben hazatért Berlinből, az MTI megkeresésére úgy fogalmazott: "a FIPRESCI díja jóleső érzés, mert arról szól, hogy az ember a szakmáját jól végezte".

A torinói ló nemzetközi koprodukcióban készült a T.T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW részvételével, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, az OKM és az NKA támogatásával.
Tarr Béla nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A torinói ló című filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A film főbb szerepeiben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A torinói ló című filmet már 23 ország forgalmazója megvásárolta a berlini filmfesztivál keretében megrendezett filmvásáron; a forgalmazási jogokat a berlini székhelyű Films Boutique értékesítette. Többek között Belgium, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország és Portugália mozijaiban is látható lesz hamarosan Tarr Béla legújabb filmje.





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2011. február 18. péntek, 22:30#1| Kaló-Film

Természetes, hogy a filmkritikusok díjazzák. Bajban is lenne szegény Tarr Béla ha a nézők osztogatnák a díjakat...

Éljen a demokrácia...


nka emblema 2012