sex hikaye

Bódy Gábor - leletmentés a Filmszemlén

A Kozmikus szem

2004. január 16. - filmhu
1-1  /  2
A 35. Magyar Filmszemle kiemelt információs programjában szerepel egy igazi különlegesség is: Bódy Gábor hagyatékából, a Kozmikus szem című szinopszishoz leforgatott töredékanyagból látható majd egy hatvan perces válogatás január 31-én, 18.30-kor a Mammutban. A válogatást Durst György állította össze, több mint tíz órányi nyersanyagból.
Bódy Gábor után három egész estés nagyjátékfilm (Amerikai anzix, Nárcisz és Psyché, Kutya éji dala) több kisfilm (Euronyme tánca, Walzer, A harmadik, stb.) és két befejezett forgatókönyv (Tüzes angyal, Pszichokozmoszok) maradt. Bódy a hetvenes-nyolcvanas évek legmeghatározóbb magyar filmese, nemcsak befejezett filmjeinek értéke, hanem az általa indított filmnyelvi kutatások miatt is.

A Kozmikus szem Bódy szemantikai-ismeretelméleti kutatásaira épül, vagyis: a látvány, a kép és az abból fakadó jelentés(ek) problematikája köré. „A végső cél: (...) a nézőt megajándékozni a feltétlen látvány igézetével.” (B. G.)

„A Bódy halálának tizedik évfordulójára szervezett vetítés és kiállítás sorozat egyik hozadéka többek között az volt, hogy előkerült a Kozmikus szem címen forgatott filmjének negatívja. Pontosabban, előkerült 8202 méter fekete-fehér előhívott negatív. Nem tudom, hogy összesen mennyi lehetett, Tímár Péter, a film egyik operatőre szerint kb. ennyit használtak el, és nála van kb. 12 percnyi összeállított hangos anyag a filmből. Egy ideig nem tudtam mit kezdeni a lelettel, valahogy elment a kedvem mindentől, ami Bódyval volt kapcsolatos. Eltelt néhány év, ülepedtek bennem az indulatok és szeretném, ha a Bódy-körüli titkok tisztázódnának. Talán ez a vetítés felkelti néhány ember figyelmét, talán rekonstruálható lesz ez a film is – és a maga töredékességében elhelyezhető lesz az életműben”, kommentálta Durst György az unikális produkciót.

Címkék

hír


1-1  /  2

nka emblema 2012