sex hikaye

Bollók Csaba filmje a Berlinalén

Iszka Berlinbe utazik

2007. január 15. - filmhu
Bollók Csaba filmje a Berlinalén
Bollók Csaba Iszka utazása című játékfilmjét meghívta a februárban megrendezendő berlini filmfesztivál. Iszka, a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek sorsát bemutató film világpremierjére a Berlinale Generation programjában kerül sor - adta hírül a Filmunió.

A Berlinale nyilvánosságra hozta a Generation programját. A február 8-án kezdődő 57. alkalommal megrendezendő nemzetközi filmfesztivál legújabb kezdeményezése a Generation-nak keresztelt versenyprogram. A Generation célja, hogy a fiatalokról szóló friss filmtermés legjavát mutassa be a Berlinale közönségének. A szekció filmjeit nemzetközi szakmai zsűri jutalmazza.
Bollók Csaba új filmjét, az Iszka utazásá-t a berlini filmfesztivál szervezői meghívták a 14 versenyző játékfilm közé. Az idei Generation válogatásban a nagy európai filmgyártó nemzetek és egzotikus országok alkotásai mellett Közép-Európából egyedül Magyarország lesz jelen.

Bollók Csaba 2005. őszén forgatta az Iszka utazásá-t, melyet közel négy év előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek, Varga Máriával való véletlen találkozásból született. A jelenleg 14 éves Varga Mária saját sorsához közel áll a filmbeli Iszka szerepe. Az Iszka utazása egy kemény világot ábrázol, azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek, idő előtt felnőtté érik: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába.
A film operatőre Gózon Francisco, producere Csere Ágnes, a forgatókönyvet a rendező Bollók Csaba jegyzi.

Bollók Csaba 1994-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és tévérendező szakán. A Balázs Béla Stúdióval közösen készített rövidfilmjeit és első játékfilmjét az Észak, Észak-ot (1998) számos külföldi filmfesztivál hívta meg programjába.

Az Iszka utazása című filmet először a 38. Magyar Filmszemle mutatja be a versenyprogramban, a világpremierre a február 8 – 18. között megrendezendő Berlinalén kerül majd sor.

A moziforgalmazásról folynak a tárgyalások, valószínűleg ősszel lesz látható a magyar filmszínházakban.



Címkék

hír



nka emblema 2012