sex hikaye

Bővül a szolnoki filmszemle

150 film a konferenciák közt

2004. augusztus 11. - filmhu
150 alkotást válogattak be a szeptember 16. és 21. között megrendezésre kerülő Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemlére a 32 országból benevezett 341 film közül. Az előválogatás során a zsűrinek közel 110 órányi anyagon kellett „átrágnia” magát, amiből kb. 40-50 órányi filmet tudnak majd bemutatni a versenyben és az információs vetítéseken – adta hírül a fesztivál szervezőbizottsága.

A nagyszámú magyar versenyző mellett jönnek filmek többek közt az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából, Kínából, Indiából, Portugáliából, Svédországból és Oroszországból is.
 
A Filmszemle idején ismét több rangos nemzetközi filmes rendezvényre kerül sor. TRANSEUROPA EXPRESS elnevezéssel egy nagyszabású ötnapos konferencia is szerveződik, melyre több jelentős filmiskolát is meghívtak a közép-európai régióból, s a pozitív visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy a hazai fiatalokon kívül lesznek résztvevők Szlovéniából, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Romániából, Ausztriából és Németországból is. A konferencia fő témája az európai film és koprodukciók előtt nyíló lehetőségek különös tekintettel a frissen csatlakozott országokra.

A tematikára reagálva a FIPRESCI vezetősége jelezte, hogy 2002 után ismét szívesen tartanának egy kihelyezett fórumot Szolnokon, s ennek a nemzetközi tanácskozásnak is megkezdődött a szervezése. A tanácskozás keretében remélhetőleg tájékoztatást kapunk az új Filmtörvénnyel kapcsolatban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától, a Media Plus program aktualitásait bemutatja a Media Desk magyarországi képviselője és a koprodukciós lehetőségek tekintetében számítanak a Magyar Producerek Szövetségének részvételére is.

Időközben korábbi megyei kapcsolatokon keresztül a fesztivál szervezői egy érdekes megkeresést kaptak Angliából. A Haltwhistle Film Project csoport jelentkezett, hogy egy EU-s pályázat keretében örömmel részt vennének egy vidéki filmes közösségekkel közösen végrehajtandó projektben, ahol filmes szemmel és eszközökkel dolgoznák fel a mindannyiunkat érintő helyzeteket és problémákat. Mivel a kapcsolatteremtésére rendkívül alkalmasnak tartják a fesztivál oldott és barátságos légkörét, úgy döntöttek, hogy Szolnokon kezdik meg a projekt megszervezését, s ezért személyesen is ellátogatnak a Tisza-parti városba.






nka emblema 2012