sex hikaye

Box office: a változatlanság gyönyörködtet

Szerelmes na'vik mindenütt

2010. február 23. - filmhu
Box office: a változatlanság gyönyörködtet

A Valentin-nap elmúltával visszakerült az Avatar az első helyre, de három premierfilm is felkerült a 10-es listára - és melyik három nem? Az egyik a tavalyi cannes-i fődíjas, nagy valószínűség szerint az idei idegen nyelvű Oscart is elviszi (A fehér szalag), a másik szintén rengeteg Oscarra esélyes, mellesleg korszakalkotó mű (A bombák földjén), illetőleg Makk Károly legújabb filmje, az Így, ahogy vagytok.

 

Vagyis a hazai adatok megint csak töprenkedésra adnak okot. A kritkusok tevékenysége eddig is sok esetben látszódott hiábavalónak a bevételi adatok tükrében, bár a kiválaszott kevesek véleményének formálása jóféle búvóhely volt a közönség ilyetén mértékű negligálása láttán. Ugyanakkor az is tény, a magyar nézők között kisebbségben vannak azok, akik nem az agytevékenység teljes felfüggesztése okán lépnek be egy moziba.

weisseband_500
A fehér szalagot kevesen láttak, de sokkal többen nem is tudták volna

Elvégre mi más is lehet annak a jelenségnek a hátterében, hogy az imdb-n még most is 3,4 ponton álló (vagyis a közönség saját ítélete szerint gyatra) Hová lettek Morganék? 87 240 nézőnél tart - amire pl. a nagyságrendekkel jobb Köntörfalaknak sosem lesz esélye? (Utóbbit Budapesten a hétvégén 1251-en látták, összesen 5895-nél tart a fővárosban.)

Árnyalásképp megjegyzendő, hogy A fehér szalagot ha százezrek akarták volna is megnézni, sem lett volna esélyük, mert csak 18 előadás volt belőle, ezen 516 néző üldögélt, vagyis 29 néző előadásonként - sokkal inkább rendben van ez, mint a Makk-darab, amit 691 néző 87 előadáson látott, 8 nézőt prezentálva előadásonként. Az Agora, melyben Rachel Weisz az alexandriai könyvtár mellett a kultúrát is védi, 3303 nézőt vonzott az egyébként elég sűrű mezőnyben, míg a következő premierfilm az Egek ura lett 16 007 nézővel, ezzel elcsípve a 4. helyet - tudjuk ezt be George Clooneynak és a hat Oscar-jelölésnek, mintsem az elégikus opusznak magának. Ugyanakkor ez a film csak 16 kópiával megy, így az eredménye még becsesebb.  

Harmadik lett a Villámtolvaj..., ez az amerikai kultkönyvből készült kultfilm, amely a múlt héten másodikként zárt Amerikában, s idehaza is a 26 032 nézőjének átlagéletkora valahol a 16,5 év körül lehet. A dobogó további tagjai: a Valentin nap és az Avatar, amely 10 hét alatt csak egyszer volt 2., s amelyre most a héten azért is érdemes elmenni, mert az egymillimodik nézőjét ezen a héten fogja köszönteni a forgalmazó egy kisebb ajándékcsomaggal.

boxo100223_630


(forrás: odeon.hu, box office mojo , forgalmazók heti jelentése)






nka emblema 2012