sex hikaye

Box office: az Immigrants dobogóközelben

Utolsókból lesznek elsők

2008. november 4. - filmhu
Box office: az Immigrants dobogóközelben
Élesedik a küzdelem, holnapra új elnöke lesz a világ szuperhatalmának, a tőzsdék és pénzpiacok szánkáznak fel s le, Szerbiában a buszvezetők  munka közben keresztrejtvényt fejtenek , mi meg rossz filmeket nézünk tömött sorokban.

"Így lesznek az utolsókból elsők és az elsőkből utolsók." - írja Máté evangéliuma, s a biblikus hang azért is indokolt, mert apokaliptikus időket élünk: jó filmeket alig nézik, míg a rosszakat tömegek - s hogy ez így van, mióta az első néző betette a lábát a mozgóba? Talán nem.
Lassan megyeget felfelé az összénzőszám, a héten már majdnem elérte a 80 ezret (pontosan 77 574), lassan bemelegszik a popcorngép, az óraátállítás miatt pedig beköszöntött a szomorú, korai esték ideje. Ilyenkor a hazatérő dolgozó már nem szívesen szundít egy órácskát (Nagy László beszélt a szürkületi alvás halálközeli tapasztalatáról), hanem felcsatolja a bérletét, és lerándul egy moziba.

Már Máté evangelista megírta (kép: Rembrandt)

Aki filmmel foglalkozik, tudja, hogy a hosszú, megokolt, megadatolt, részletes, argumentált cikkekből és ajánlókból egy-két szó marad meg a becses közönség fejében, és ezek, meg a mindig ellenőrizhetetlen, de meghatározó erejű Vélemények a társaságból, a barátoktól, a szülőktől döntik el egy film sorsát. "Van ez A nyomozó, állítólag jó..." - ott voltam, amikor ez elhangozott egy Mezei Néző Szájából, és nagyjából ennyit lehet elérni, és ez bőven elég is. Esetünkben a 19. helyhez, 1182 néző fülébe súgtak oda valami ilyesmit. A 20. pozícióban álló Mázlinak 920 nézője volt, kicsit kevesebb, de a két film közti három hét differencia (méghozzá A nyomozó idősebb ennyivel) sokat számít.

Az ezresek klubját ráncos, pillájukat lassan lezáró, egykor szebb napokat megélő vígjátékok, és rétegfilmi sorsra kárhoztatott gyöngyszemek alkotják. A kétezresek közt van idei sikerfilm (Mamma Mia!, 2985 néző), 3D-s izé (Galapagos 3D, 2377), még egy állatos film (Sasszem, 2082), meg egy premierfilm: Isabel Coixet filmje rögvest megkapta a művészgiccs, nyálgép, nyálpedál, szacharinrakás címet, hát igen, az Elégia nem való olyan vidékre, ahol a társadalom bizalmi indexe a zérus felé halad.

Az első négy filmből három premierfilm, kivéve az elsőt, aminek kilétét könnyedén kitalálhatjuk, ha visszaemlékezünk a múlt heti csodálatos jegyszaporításra: a High School Musical 3 - Végzősök két hét alatt 82 618 nézőt mjuzikált össze, hát ehhez nincs mit hozzátenni. Az ötödik helyezettről csak azért emlékezünk meg, mert Lewis Hamilton is ezen a helyen végezve lett F-1-es világbajnok: Halálfutam, 4084 néző, Jason Statham, autó, ratata.

Népszerű emigránsok

A negyedik helyen végzett Csupó Gábor animációja, az Immigrants - Jóska menni Amerika. 5173 nézőjével sikeres és ígéretes a kezdése, még ha a humora többek szerint egysíkú, a film pedig igazából pár epizód tessék-lássék egybefésülése. Ha pedig magyar filmnek vesszük, az "Borat Southparkban üdül"-rajzfilm az Eszter hagyatéka óta a legjobban kezdő ilyen. A harmadik helyen George C. Wolf valóban nyálba mártott akvarellje áll, az Éjjel a parton, 9487 nézővel, amihez gratulálunk. Ennél is jobban teljesített a Max Payne - Az egyszemélyes háború, amelyben Mark Wahlberg nevez be a Humphrey Bogart-utánérzésversenybe, 12 591 nézőt vonzva ezzel.

Kimaradt még a helyezetlen, tehát az első 20-ba nem kerülő dán film, a Csak egy szerelmesfilm, amely a Titanic fesztiválon is díjat nyert - 498 nézővel a 24. helyet csípte el.

Forrás: odeon.hu



Címkék

hír , box office , immigrants



nka emblema 2012