sex hikaye

Box office: Fel és be

Kéthly

2009. október 19. - filmhu
Box office: Fel és be
Itthon, bár elöntöttek minket a premierfilmek, igazán csak a Fel! tudott érvényesülni, míg Amerikában a gyermeki lélek belsőjében felkínált utazás volt a legvonzóbb ajánlat. A Kéthly-film nem hozott áttörést.

Annyi premierfilm volt a héten, mint a pelyva, tehát a legfinnyásabbak is találhattak maguknak valamit: volt családi animációs film (Fel!), magyar politikai-történelmi dráma (Utolsó jelentés Annáról), thriller (Vakító fehérség), horror (Halloween II), blogfilm nőkkel (Julia & Julia...), magyar vonatkozású kosztümös szlovák szuperprodukció (A grófnő) - a mennyiség mennyiségbe csapott, a heti országos nézőszám 103 ezer fölé ugrott 28%-os bevételnövekedést hozva, amit nehezen lehetne a filmek számával egyenes arányú növekedésnek tekinteni, de mégis szignifikáns szám.

Az utóbbi három hétben négy magyar premierfilmet láthattunk, ezekből (az egy teremben vetített, így statisztikailag nem szignifikáns, bár ettől függetlenül igen népszerű Koccanást leszámítva) egy sem indított meggyőzően: a Halász Judit-film Csiribiri 2375 nézőt vonzott, a Kosztolányi-feldolgozás Tréfa 739-et, míg a héten bemutatott Kéthly Anna-film Utolsó jelentés Annáról 3055-öt, 2,17 milliós bevétellel. 2004-ben a Temetetlen halott két héttel későbbi, okt. 21-i bemutatóval 98 ezres éves nézőszámot tudott csinálni, amiben szerepet játszik a két főalak közti különbség is: Nagy Imre mindenkinek egyértelmű, jól beazonosítható történelmi alak, míg Kéthly neve már nem ilyen egyértelmű hívószó.

Mindenesetre izgalmas lesz, hányan érdeklődnek majd a Szemle-nyertes Utolsó idők iránt, mekkora sikere lesz a közönségfilmi státuszra törő Kabay-féle Szuperbojznak, de hatalmas illúziókba nyilván az 1 vagy a Pinprick esetében sem érdemes ringatni magunkat - persze hazudtoljon rá erre a pesszimizmusra a kedves közönség!

Amely azért be-betér a műintézménybe, az országos 20. Másnaposok pl. már 300 ezres nézőszám felett jár, de gratulálhatunk A végső állomás 3D-nek is, amely tán az első ekkora sikert arató 3D-film (ráadásul horror) idehaza, 15 kópiával - nagyon hatékony film. Nem minden premierfilmről mondható ez el, a Rob Zombie-féle második Halloween-remake 4 kópiával 1804 nézőt hozott össze, míg az e-cinemán forgalmazott (ki tudja, milyen minőségben nézhető) A grófnő - itt a magyar cím kissé laposka lett - 914 nézőt.

Ötödik lett a Kate Beckinsale-lel felálló hófehér krimi, a Vakító fehérség 20 kópiával, 6504 nézőt és majdnem 8 milliós bevételt produkálva, hat kópiával kevesebbel csinált 8945 nézőt, 10,8 milliós bevételt (s csípett el egy 4. helyet) a receptek és idősíkok filmje, a Júlia & Júlia - Két nő, egy recept. Azaz ennyire kelendőbb egy főzős dráma egy horrornál, ha van benne egy Meryl Streep. A Hasonmás és A csúf igazság kéz a kézben jár, ahogy anno a Nász-ajánlat és a Másnaposok tette, ők állnak a dobogós helyen, míg az első a Fel! lett - 42 kópiával öntötte el az országot ez a hihetetlen sikeres animáció, amely eddig 2009 harmadik legsikeresebb filmje Amerikában, csak a Transformers- és a Harry Potter-film előzi meg, míg lenyomta pl. a Star Treket, Jégkorszakot, X-ment. Cannes-ban nyitófilm volt, Velencében díjat nyert, egyelőre 458,5 milliós dollár bevételnél jár (a költségvetése 175 millió), és itthon is tarolt: 45 ezer nézője a heti nézőszám 45%-a, 59,6 milliós bevétele több, mint a 2-5. helyezetté összesen.

Amerikában eközben a 3. helyen áll 20,1 milliós bevételével a szerte Amerikában bemutatott low-budget Paranormal Activity, második lett a Law Abiding Citizen Gerald Butlerrel és Jamie Foxxszal, míg az első Spike Jonze filmje, a gyermeki világban megmártózó, egy Amerikában nagyon népszerű képeskönyv, a Maurice Sendak 1963-as azonos című könyvének feldolgozása lett, a Where the Wild Things Are, itt megtekinthető az előzetese, remélhetőleg hozzánk is megérkezik valamikor - nem döntött rekordokat, de első lett.

(forrás: box office mojo, országos forgalmazói adatok, Magyar Nemzeti Filmiroda)






nka emblema 2012