sex hikaye

Box Office:  Második nyilvánosság

Rómeó és a Stayin' alive

2008. október 28. - filmhu
Box Office:  Második nyilvánosság
Miközben a mozik látogatottsága stagnál vgy csökken, egy tinikedvenc film szép csendben letaszigálta a trónról a Mamma Mia!-t a nyitóhétvége tekintetében. Kicsit utánanéztünk a gimis musicalnek, nehogy a szomszéd Ferike csúnyán nézzen ránk.

Tesszük ezt annak tudatában, hogy High School Musical 3. - A végzősök a heti budapesti össznézőszám 40%-át adta ki, feltornázva azt a 100 ezres határon túl. De a köznevelés oltárán való kéjes áldozás előtt tekintsük át a többi 19 lúzert is némileg.

Kezdjük a 17. helyezettel: a Para az, két hét után 1242 nézővel érve el ezt a helyezést, 4438 össznézővel vár a szebb jövőre. A 14. helyen áll az első heti premier, méghozzá Michel Gondry a Tekerd vissza, haver!-rel. 1970 nézőben munkál, úgy látszik, még a gyermek, és hát az ember sokszor vetíti ki a vágyait; annaki idején titokban A sötét lovag kapcsán reménykedtem egy jó negyvenezres kezdésben (bevallottan elkábítva az amerikai számoktól). Aztán persze megint kitűnt, hogy "ez nem Amerika", és ez most Gondry kapcsán megint bebizonyosodik. (Jó, Amerika ez esetben nem a konkrét földrajzi hely lenne, hanem egy olyan szép új világ, ahol az lakosság, a polgárok, az adófizetők Gondryval pihenik ki a munka fáradalmait. Egyelőre viszont marad a Barátok közt.)

Készül a film a vidékieknek

De ha nem is megyünk Amerikába, tán Amerika jön ide - ahogy azt tegnapi cikkünkben megpedzettükA nyomozó kapcsán. Ha tényleg megremake-elik a filmet (én rögvest netes szavazást kezdenék, hogy ki játssza Malkáv Tibort), ez kihatna a nézettségre is, amire persze amúgy sem lehet panasz: rögtön a Be kind, rewind előtt, a 13. helyen tanyázik A nyomozó, 2044 heti, 19 930 össznézővel. És lépjünk akkor egyesével tovább: Keményffy Tamás Mázlija a 12. helyre volt jó a premier hetében. Az alkotók azt mondják, elsősorban a vidéki nézőknek szánták a filmet (élezvén kissé a Budapest-vidék ellentétet), amúgy érdekelne, hogy ez esetben a vidékiség milyen specifikus filmnézési szokásokat jelent. Vidéken a lassabb filmeket szeretik? Jobban azonosulnak a söralátét-készítő, lánykérést rappel előadó, habpatront inhaláló populációval? Célcsoportok ide vagy oda, azt hiszem, a 2044 pesti megtekintő átlagosnak mondható, a hét fővárosi kópiával támadó alakzattól ez elmegy.

Ugorgyunk egy picit, a 10. helyre, ahol az Apatow-féle humor legújabb reprezentánsa, az Ananász expressz tanyázik. A felhőtlen, nem túl agyerőltető szórakozást igérő film (amely a komédiaproducer jóféle humorához képest kissé csalódást okoz) alapjáraton hozott 2649 nézőt - szerintem a kissé semmilyen címadás sem segítette az érvényesülésben ezt a füvezős, és mint ilyen, stílusosan széteső, inkább aféle geghalmaznak tekinthető ökörködést.

Senki nem akar játszani?

A múlt héten rutintalanul és naivan vígjátékért kiáltottunk, nos a televízió hatalmát, a nép vizuálópiumának erejét megint nem sikerült eléggé bekalkulálni: a Tükrök és a Halálfutam masszív tévés reklámkampánya sikeresnek mondható - mindkét film megelőzte a Mamma Mia!-t (amely 5327 heti nézővel csak az 5.), és viszonylag kevéssel esett vissza a premierhéthez képesti nézőszám is - én eztet mind a tévé számlájára írom.

No de tévé ide vagy oda, zsánerek, filmes alapfogalmak, frászkarika - le nem pipálhatja senki a High School Musical 3. - A végzősök című népítéletet. Az első két rész még csak DVD-n gyütt ki, de a várható nézőcunami okán széles vászonért kiáltott a harmadik (a negyedik tévében jön megint csak). Nézzük egy kicsit tágabb kontextusban a filmet! Az inkább zenei, show-jellegű, mint filmes értelemben létező izé Amerikában 42 millió dollárt hozott az első hétvégén, amivel új rekordot állított fel a musical-premiersiker viszonylatban (megelőzve a Hajlakkot és a Mamma Mia!-t). A Disney alapján a kinti közönség 74%-a nőnemű volt, 54% 18 év alatt, 63% szülők gyerekekkel. Az eredetileg 2006-ban tévéműsorként induló film (amely a Disney legsikeresebb filmje lett aztán) itthon is lehagyta a nyitóheti adatokban az ABBA-filmet. A történetet a Rómeó és Júliához, az Amerikai pitéhez és a Szombat esti lázhoz hasonlítják - Travolta erkélyjelenete az alsónadrágjához, vagy mi? Nos, kedves szülők, hát ezt kell most valamelyest elsajátítani ahhoz, hogy be ne égjünk kamasz magzatunk előtt - és ha még Zac Efron, Vanessa Anne Hudgens vagy Ashley Tisdale nevét is bedobjuk, elképzelhető, hogy megússzuk ép bőrrel.

Nemzeti Alaptanterv

(Forrás: odeon.hu)






nka emblema 2012