sex hikaye

Box Office: Valami Amerika

Pingvin és ügynök

2008. november 18. - filmhu
Box Office: Valami Amerika
Amerika bennünk van: nem koppintani akarjuk, hanem az eredeti mítosz részesei akarunk lenni. Talán mert a másolás bizonyos keretek közt illegális tevékenység (vagy mégsem , ahogy honatyáink is vélik)? Előbbi a Jack Jacknek nem sikerült, utóbbira jó példa a topfilmek felsőháza. Bónusz: vannak adatok a Fövenyóra nézettségéről is.

Akárcsak a latin-amerikai társadalmakban, múlt heti top 20-as budapesti listánkon súlyos kettészakadás jeleit véljük felfedezni, s bár mindig a felső régiók adják az össznézőszám többségét, most az első két film (türelem, türelem) több mint 85%-ot vitt, ami - a társadalomhoz hasonlóan - súlyos aránytalanságokra enged következtetni. A 120 ezren felüli összesített nézőszám amúgy jól cseng, de induljunk hátulról, a húszon is túlról, hogy beleharaphassunk a művészfilmesek és egyéb kalandorok keserű kenyerébe, mielőtt az elsők habostortáját is megízlelnénk, oh.
 

Mennyi?! - a Jack Jack most értesül a nézőszámról

Humphreycka Bogartovics - a szerbek megpróbálták az animációs film noirt, s a Film Noir a 40. helyre futott be 63 nézővel, hát ez egyelőre nem jött be, majd az Anilogue-gal talán megjön az animanézési kedv, gyüjjön a múlt hét egyik magyar bemutatója, a Jack Jack, amelyről azt írtuk "biztos megtalálja majd a közönségét", ez a gyakorlatban 162 darab nézőt jelentett, de a rock hal meg utoljára.

A nemrég hazánkban  állomásozott  Pupi Avati (filmjeinek, gondolatainak, autonóm látásmódjának búzaszemei hulljanak termékeny földre Magyarhonban) aktuálisan utolsó előtti filmje, a Rejtekhely nem bírta a versenyt klónjával, a spanyol Árvaházzal, 424 nézője a 24. helyre volt elég, ami azért mégsem rossz eredmény. Főleg ha kiderül, hogy a 20. helyen álló Csíkos pizsamás fiú 458 nézőt vonzott. A 20-as listán van még egy Magyarországhoz kapcsolódó (t.i. magyar) film, a Csupó Gábor által készített Immigrants, amelynek Gálvölgyi Show-t idéző humora a 11. helyezést hozó 1329 nézőt termette a múlt héten. (Az odeon listáján nem szerepel Tolnai Szabolcs Fövenyóracímű filmje, amelyet 6 elóadáson 453-an láttak - ezzel a nézőszámmal beférne az első húszba. Pedig a körkörös szerkezetű film úgy áll Danilo Kis műveinek ismeretéhez, mint a Windows az egérhez - nélküle is működik, de azért nagyon javallott hozzá.) 

A 6. helytől indul a kétezresek klubja, innentől válik tulajdonképpen mozijellegűvé az amúgy kiterjedt és nyilván bájos filmklubtevékenység. 2244 néző kellett tehát a hatodik, ahogy mondani szokás, pontszerző hely eléréséhez, és ezt a heti meglepetésfilm Árvaház, Juan Antonio Bayona Guillermo del Toro által protezsált és gondozott filmje tudta hozni. A múlt héten még tavaszias időben tehát a szokásosnál is többen vágytak egy kis borzongásra. A High School Musical 3. lett a 4. 4381 nézővel (az össznézettség 97 ezer felett van), ezzel lekopíroztuk Amerikát, sőt az első négy helyezettből három ugyanaz mindkét viszonylatban - kezdhetik köszörülni a torkukat a kultúrimperializmus szószólói. Mindenesetre az első öt film amerikai a magyar nézettségi listán - hogy is mondták barátaink? "Mindig az a jó fiú, aki nyer. Hát jól teszed, ha megteszed, amit kell. Hidd el, hogy csak így lehet ez a hely / A végén VALAMI AMERIKA".

Arcéllel Amerika felé - kopírozzuk a box office listát

 S akkor az első kettő, a Két Nagy: az egyikre azért megyünk, mert a gyerek nyaggat már ezer éve, a másikat pedig a bennünk élő gyermek nyaggatása miatt tekintjük meg. Madagascar 2. 44 468 (összességében: 134 750, nem kétséges, hogy az év kétheti nyitása, vessük a szemünket a Nagy olvasztótégelyre, a Lehetőségek hazájára, ahol a hatodik legjobb novemberi nyitó eredményt érte el eddig, mármint az eddigi novemberek közül, az ötödik történetesen a mostani listánk elsője), A Quantum csendje  pedig 47 121 néző - s minden bizonnyal felveszi a Bourne Ultimatum által odadobott kesztyűt - de ez szintén amerikai vonatkozás. Mielőtt végképp összezavarodnánk, melyik országban is lakunk (azért olyan nagy összezavarodás mégsem lesz), le is zárjuk tanulságos dobozirodai elemzésünk. 

Forrás: odeon.hu


nka emblema 2012